Jizersko-ještědský horský spolek uklízel PR Meandry Smědé

O víkendu 22. a 23. 4. 2006 pořádal Jizersko-ještědský horský spolek (JJHS) úklid odpadků v Přírodní rezervaci Meandry Smědé na Frýdlantsku. V této rezervaci je chráněn přírodní ráz údolní nivy podhorské řeky s přirozeně se vyvíjejícím říčním korytem, se slepými rameny a s fenoménem štěrkopískových náplavů. Toto území je pravidelně několikrát za rok zaplavováno a právě tyto záplavy přinášejí do rezervace obrovské množství odpadků, které spláchne voda z hořeních partií povodí řeky Smědé. Odpady z celého Frýdlantska se tak hromadí v přirozených meandrech a naplaveninách, které jsou pro svoji jedinečnost chráněny v přírodní rezervaci.

JJHS PR Meandry Smědé uklízel poprvé v roce 2005 a rozhodl se čistit tuto lokalitu od odpadků pravidelně. Jarní období je na čištění řeky a okolí nejvýhodnější, jelikož vegetace ještě nemá listí a terén je tak prostupnější a odpadky je snadnější odhalit. Tento rok však situaci mírně komplikovala vyšší hladina vody a bylo tak složitější čistit samotné koryto řeky. Letos se na místo dostavilo asi 50 dobrovolníků z řad členů JJHS, dětského turistického oddílu Kletr a ZO ČSOP Armillaria. Vydali se čistit tu část rezervace, kterou nestihli vyčistit minulý rok. Použity byly také dva rafty zapůjčené od Adrenalin centra Liberec, jejichž posádky zajišťovaly sběr odpadků z nepřístupných míst a také transport plných pytlů ze vzdálenějšího břehu řeky. Po obou březích dobrovolníci sbírali do jutových pytlů veškerý odpad, který nalezli v řece, na jejích březích a v okolí. Brigádníkům se podařilo naplnit přibližně 100 jutových pytlů vysokých 1 m a kromě toho nashromáždili také několik pneumatik. Převažovali pochopitelně lehké věci jako PET lahve, různé plastové obaly a kelímky, a především nejrůznější plastové folie, které se zachytily ve větvích stromů a keřů a vytvořily tak na nich nevzhledné „ozdoby". Z náplavů se podařilo vytáhnout dokonce i jednu ledničku, několik bot nebo různé kuchyňské nádobí. Byl objeven dokonce i jeden platný technický průkaz motorového vozidla. Toto vše bylo lidmi do vody přímo vhozeno nebo ponecháno na místech, kde si je voda sama vzala. Jutové pytle s odpady byly svezeny na lehce přístupné shromaždiště, odkud budou odvezeny obcí Višňová k likvidaci.
Akce byla finančně podpořena Krajským úřadem Libereckého kraje, městem Nové Město pod Smrkem, Frýdlant v Čechách a Raspenava.
JJHS hodlá tento úklid zopakovat i v příštích letech a doufá, že přibude lidí, kteří s nepotřebnými věcmi nakládají zodpovědně a ubude odpadků hromadících se v krásném prostředí přírodních meandrů řeky Smědé. Každý z nás nese za současný stav rezervace svůj díl zodpovědnosti.

Fotografie z akce naleznete zde>>>

Fotografie z roku 2005 akce naleznete zde>>>