Nová Ročenka Jizersko-ještědského horského spolku 2013

Autor: Otokar Simm

Na pultech regionálních knihkupectví a informačních středisek se počátkem dubna objeví nová ročenka Jizersko-ještědského horského spolku. Bude v pořadí již dvanáctá, uzavře tedy jejich první tucet. To ale neznamená, že je tuctová. Ba právě naopak – její obsah je díky všem přispěvatelům mimořádně zajímavý a kvalitní. Tématem příspěvků jsou samozřejmě Jizerské a Lužické hory, jejich živá i neživá příroda a lidé, kteří zde žijí nebo žili.

Jen namátkou můžeme zmínit rozhovor se spisovatelem Janem Suchlem, jenž loni oslavil významné životní jubileum, nahlédnutí do předválečné kroniky Bedřichova v Jizerských horách od Lubora Laciny, přehled vývoje jizerskohorských lesů od nejstarších dob po současnost zpracoval Richard Višňák, o žulových lomech v okolí Rádla píše Jakub Šrek. Wiesława Polańská z populární Chatky Górzystów v polské části Jizerských hor napsala pro ročenku pojednání o školách a učitelích bývalé osady Velká Jizera.
Lužických hor se týká literární procházka okolím Jablonného v Podještědí s přeloženou ukázkou díla německého autora Gustava Lercha, vyprávění o Luži připravil Marek Řeháček, příspěvek o Krkavčích skalách u Křižan napsal Bohumil Nádhera. V ročence je vzpomenuto i dvou horolezeckých legend - Josefa Čihuly, který by se byl loni dožil 75 let, a Emila Nováka, znalce Jizerských hor, jenž před 25 lety zemřel na následky dopravní nehody.
Chybět nemůžou ani informace o horském spolku a jeho bohaté činnosti. Vyprávění o spolkovém výletě do polských Bieszczad může být i zajímavým tipem na dovolenou. Není to ale zdaleka všechno, co čtenáři na 360 stranách 12. ročenky najdou.
Ročenka 2013 vychází opět nákladem 800 výtisků. Zájemci by proto neměli dlouho váhat a navštívit raději dříve některé knihkupectví. Objednat či zakoupit se ji můžete i na adrese Jizersko-ještědského horského spolku: Nerudovo nám. 108/1, 460 01 Liberec 1

rocenka2013desky.jpg