Rekord v počtu výstupů na Ještěd během 24 hodin

Během relativně krátké doby padl opět nový rekord v počtu výstupů na vrchol Ještědu během jednoho dne. V sobotu dne 9. května 2015 ho vytvořil Radim Třešňák, když na vrchol vystoupal celkem osmnáctkrát. Všechny výstupy a sestupy absolvoval pěšky od spodní stanice kabinkové lanovky až do recepce hotelu Ještěd. Výstupy začal ve 4.45 hodin a skončil ve 23.45 hodin. Radim Třešňák tak překonal oficiální rekord Milana Linky, který během 24 hodin v listopadu 2014 zdolal pěšky vrchol celkem sedmnáctkrát.

Samotný Milan Linka poskytl Radimu Třešňákovi podporu a i když s ním nemohl ze zdravotních důvodů absolvovat celou trasu, připojil se k němu na polovinu výstupů a celý den ho na Ještědu podporoval. Při výstupech překonal Radim Třešňák přibližně 7550 výškových metrů. Během dne na Ještědu zažil různé počasí včetně bouřky a krupobití.
„Přiznávám, že nic tak náročného jsem v životě nezažil! Opravdu extrémně náročné jak po fyzické, tak po psychické stránce. Chci velice poděkovat všem, kdo mě při mém výkonu podporovali a povzbuzovali, zvláště pak Milanu Linkovi." řekl Radim Třešňák po dokončení výstupů.
Dlouhá desetiletí držel rekord známý liberecký horolezec Rudolf Kauschka, který v roce 1922 zdolal se svými druhy vrchol Ještědu dvanáctkrát. Od roku 2000, kdy Jizersko-ještědský horský spolek obnovil Soutěž stovkařů a začal evidovat nové ještědské rekordy, jde již o několikáté překonání Kauschkova rekordu. V roce 2004 vystoupil na vrchol 13x František Párys, poté v roce 2006 15x bratři Mikuláškové a nakonec v roce 2008 16x Pavel Schröter.
Existují však některé záznamy, které uvádějí, že v roce 1989 při akci nazvané K-2 vystoupali někteří jedinci na vrchol Ještědu celkem dvacetkrát. V té době však ještě Jizersko-ještědský horský spolek neexistoval a nemá oněm zatím dostatek informací na to, aby ho mohl brát jako oficiální.

Foto z výstupů zde>>>