Na Ještědu opět padaly neuvěřitelné rekordy

V sobotu dne 19. 9. 2015 pořádal Jizersko-ještědský horský spolek (JJHS) již dvanáctý ročník závodů ve vynášení sudů piva na vrchol Ještědu v rámci oslav Ještědu. Závody se konají s jednou výjimkou pravidelně od roku 2003. Závody ve vynášení sudů piva spočívají jednoduše v tom, že závodníci vynášejí na zádech 50litrové sudy piva od spodní stanice lanovky na vrchol Ještědu. Letos se poosmé konala i dámská kategorie této disciplíny s 15litrovými sudy a poprvé kategorie zdravotně postižených taktéž s 15litrovými sudy.

Závodů se zúčastnil poměrně velký počet účastníků: 6 mužů, 3 ženy a 1 zdravotně postižený a všichni soutěž zdárně dokončili a vynesli 50litrové, respektive 15litrové sudy na zádech až na vrchol Ještědu.
V mužské kategorii zvítězil ve výborném čase 00:37:50 Zdeněk Pácha, svůj vlastní rekord 00:37:00 z roku 2013 však nepřekonal. Druhý skončil Milan Marhan a třetí byl Petr Schneider. Dále je následovali Kryštof Polák, Adam Jarmusz a Ján Zatroch. Adam Jarmusz z Polska byl historicky prvním cizincem, který se závodu zúčastnil.
V ženské kategorii zvítězila Zuzana Kocumová v neuvěřitelném čase 00:28:10, překonala tak svůj loňský čas téměř o minutu a vytvořila nový absolutní rekord soutěže. Druhá skončila Veronika Bumbálková v čase 00:47:45. Třetí pak došla Dagmar Hanušová.
Letos se poprvé konala speciální kategorie pro zdravotně postižené, ve které došel Tomáš Musílek v čase 01:02:40.
Ceny pro závodníky věnovala společnost Ještěd, s. r. o., - provozovatel hotelu Ještěd, České Radiokomunikace, a. s., a Liberecký kraj.

V rámci oslav navíc proběhl pokus o překonání rekordu v počtu výstupů na Ještěd během 24 hodin. Tuto extrémně náročnou akci záštítil hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který si v pátek jednou na Ještěd také vyšlápl. Účastníci Radim Třešňák (dosavadní rekord - 18 výstupů z května 2015), Milan Linka (17 výstupů z listopadu 2014) a Petr Marek vystartovali v pátek 18. září v 16:00 hodin od spodní stanice kabinové lanovky a výstupy ukončili v 16:00 hodin v sobotu 19. září na vrcholu před Hotelem Ještěd. Všechny výstupy a sestupy absolvovali pěšky od spodní stanice kabinkové lanovky do recepce Hotelu Ještěd.

Radim Třešňák dokázal neuvěřitelné, během 24 hodin vystoupil na vrchol čtyřiadvacetkrát! Milan Linka také překonal svůj osobní rekord a i přes problémy s kolenem zdolal Ještěd jednadvacetkrát. Petr Marek také vydržel chodit celých 24 hodin a dosáhl velmi slušných patnácti výstupů.

Oficiální výsledky soutěže ve vynášení sudů 2015

Foto z výstupů za 24 hodin>>>