Malá Fatra

Autor: Ivana Hluštíková

Ve dnech 24.-29. září t. r. se uskutečnil plánovaný výlet na Malou Fatru. V pátek ve čtvrt na čtyři jsme vyrazili autobusem našeho dvorního spolkového dopravce pana Grundmanna. Na místo určení, do obce Varín nedaleko Žiliny, jsme dorazili kolem desáté hodiny večerní. Jako téměř vždy se z našeho dopravního prostředku ozýval po většinu cesty radostný zpěv účastníků zájezdu, jak jinak než  za doprovodu kytary.

Ubytováni jsme byli v budově Správy NP Malá Fatra ve Varíně, přijetí bylo vlídné, pokoje prostorné a  příjemné.

Následující dny jsme  věnovali poznávání krás Malé Fatry. Co se počasí týče,  přálo nám  tak napůl.

V pátek prošla celá naše skupina Jánošíkove diery u Terchové, a to i  s odborným výkladem pracovníka Správy NP Malá Fatra. Déšť však přerušil naše putování, a tak jsme zamířili do krásného malého pivovaru v Terchové.

Další den jsme, již rozděleni do menších skupin, shlédli Šútovský vodopád, Žilinu, hrad Strečno a někteří si také užívali v  termálních vodách lázní Rájecké Teplice.

V neděli většina z nás vyrazila lanovkou z Vrátné na hřebeny, neboť předpověď počasí již byla příznivější. Avšak po většinu času jsme cestou přes Velký a Malý Kriváň bojovali s větrem, ba i deštěm. Navečer se ale již udělalo krásně, a tak jsme si mohli konečně prohlédnout i vzdálenější okolí.

Poslední turistický den nás čekal v pondělí, kdy již i na hřebenech bylo opravdu krásně s širokými výhledy, a tak nejzdatnější členové zdolali i Velký Rozsutec. Ti, kteří se rozhodli pro výlety v údolí, si jich užívali  za příjemných letních teplot.

V úterý jsme  za slunečného rána poděkovali  našim hostitelům a vyrazili na zpáteční cestu do našeho milého Liberce.

Fotky z výletu od Milana Drahoňovského

Fotky z výletu od Standy Lindy