Nová Ročenka Jizersko-ještědského horského spolku 2015

Autor: Pavel Vonička

V  prvních dubnových dnech vydal Jizersko-ještědský horský spolek svoji již čtrnáctou Ročenku, která je určena nejen členům spolku, ale všem zájemcům o Jizerské, Ještědské či Lužické hory a jejich podhůří. Na 336 stranách čtenáři najdou pestrou skladbu článků o historii i přírodních zajímavostech našeho kraje, a také příspěvky z  činnosti horského spolku.
Již tradičně se na začátku našich ročenek objevuje rozhovor s  některou osobností, žijící a působící v  Jizerských horách nebo v  jejich okolí. Tentokrát se můžeme těšit na vyprávění Otokara Simma, respektovaného znalce Jizerských hor, horolezce a publicisty a čestného člena JJHS.

Lubor Lacina, historik Severočeského muzea v  Liberci, přispěl do Ročenky první částí svého pojednání o pietních místech věnovaných obětem druhé světové války v  našem regionu. Autor nás podrobně seznamuje s  množstvím pomníků a pamětních desek na Liberecku.
Zajímavý je příspěvek Martina Hodače k  historii obce Oldřichov v Hájích, inspirovaný mj. nedávným objevením „ztracené" konšelské knihy obce z  období 17. až první poloviny 18. století, která byla ve Státním okresním archivu v  Liberci omylem přiřazena k  Dolní Oldříši ve Frýdlantském výběžku. Vlastivědná část pokračuje několika kratšími příspěvky, např. o původu kamenných křížů ve Smržovce, Jablonci nad Nisou a na svazích Ještědu z  pera Františka Mikuleho, nebo připomínkou výročí narození i úmrtí Franze hraběte Clam-Gallase, kterou připravil Jan Heinzl.
Otokar Simm přispěl článkem o Josefu Matouschkovi, „znalci krajin a tvůrci map", jehož nedávno objevený hrob v  Oldřichově v  Hájích byl loni, v  roce 70. výročí Matouschkovy smrti, obnoven. Zajímavé je rovněž pojednání Romana Karpaše o historii vzniku Kozí stezky, vedoucí údolím Černého potoka na severních svazích Jizerských hor, a také tradiční „kamenný článek" Jakuba Šreka, tentokrát o žulových lomech ve Starém Harcově.
Příspěvek Marka Řeháčka s  krásnými ilustracemi Petra Ferdyše Poldy nás zavede k  pramenům, studánkám, potůčkům i lesním rybníčkům v  Lužických horách. Pojednání o Chráněné krajinné oblasti Český ráj u příležitostí jejího loňského 60. výročí vyhlášení, připravil do Ročenky Jan Mocek, vedoucí Správy CHKO. Část věnovaná přírodním zajímavostem regionu pokračuje příspěvkem Tomáše Korytáře o památných lípách a dubech v  kraji pod Jizerskými horami a Ještědským hřbetem a poněkud odbornějším, ale o to zajímavějším pojednáním Šárky Mazánkové o olši - stromu roku 2015.
Další část Ročenky je věnována činnosti Jizersko-ještědského horského spolku. Dočteme se zde např. o obnově turistického mostu na Jizerce, o výpravě na Malou Fatru i o dalších oblastech spolkového života a dění. Nechybí ani přehled regionální literatury vydané v  roce 2015.
Čtrnáctou Ročenku JJHS je možné zakoupit nebo objednat u  místních knihkupců či na adrese: Jizersko-ještědský horský spolek, Nerudovo nám. 108/1, 460 01 Liberec 1; e-mail: horskyspolek@volny.cz.