JJHS bude opět uklízet PR Meandry Smědé

O víkendu 23.-24. dubna bude Jizersko-ještědský horský spolek (JJHS) již pojedenácté uklízet odpadky v Přírodní rezervaci Meandry Smědé na Frýdlantsku v blízkosti obce Višňová. V této rezervaci je chráněn přírodní ráz údolní nivy podhorské řeky s přirozeně se vyvíjejícím říčním korytem, se slepými rameny a s fenoménem štěrkopískových náplavů. Toto území je pravidelně několikrát za rok zaplavováno a právě tyto záplavy přinášejí do rezervace obrovské množství odpadků, které spláchne voda z hořeních partií povodí řeky Smědé. Odpady z celého Frýdlantska se tak hromadí v přirozených meandrech a naplaveninách, které jsou pro svoji jedinečnost chráněny v přírodní rezervaci.

JJHS PR Meandry Smědé uklízel poprvé v roce 2005 a od té doby (pouze kromě roku 2014) čistí tuto lokalitu od odpadků pravidelně. Jarní období je pro čištění řeky a jejího okolí nejvhodnější - vegetace ještě nemá listí, terén je prostupnější a odpadky je snadnější odhalit. Úklidu se vždy účastní několik desítek dobrovolníků z řad členů a příznivců JJHS a dětí z Turistického oddílu Kletr. Ti pak sbírají odpadky v celé délce toku řeky Smědé nacházející se v Přírodní rezervaci Meandry Smědé - od mostu v Předláncích až po železniční most přes řeku u obce Boleslav.
Na akci finančně přispěly Liberecký kraj a TERMIZO, a. s.

Zájemci o brigádu hlaste se v kanceláři spolku (horskyspolek@volny.cz, tel. 485 109 717). Info Leoš Vašina, tel. 724 754 730.
Pro ty, kdo jedou vlakem z Liberce: sraz v 7,15 hod. na nádraží, abychom si koupili společnou jízdenku - odjezd vlaku do Filipovky v 7,33 hod.
Pokud nejste přihlášeni, dejte vědět, abychom zajistili dostatek rukavic, odpadkových pytlů apod. Guláš k obědu zajištěn!

Fotografie z roku 2015

Fotografie z roku 2013