JJHS opět uklízel odpadky podél silnice z Oldřichova do Raspenavy

V sobotu 5. listopadu ráno se v Oldřichovském sedle sešlo přibližně 40 členů a příznivců Jizersko-ještědského horského spolku (JJHS) proto, aby uklidili odpadky podél silnice vedoucí z Oldřichova v Hájích do Raspenavy. Tato silnice prochází ochranným pásmem Národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny a v jejím blízkém okolí se bohužel nachází poměrně značné množství odpadků. Účastníci sbírali odpadky v bezprostřední blízkosti silnice ve vzdálenosti přibližně 50 m od hrany komunikace do plastových pytlů a ty pak byly sváženy automobilem s korbou a přívěsem do frýdlantské provozovny firmy FCC Česká republika, s.r.o.

Naprostou většinu sesbíraného odpadu tvořily různé obaly od svačin, PET láhve, plechovky od piva a dalších nápojů, láhve od alkoholu, igelitové pytlíky a podobně. Mezi velké znečišťovatele bezpochyby patří kuřáci, jelikož krabičky od cigaret tvořily opravdu velmi významný podíl mezi nasbíranými odpadky. Obalů od jídel z fastfoodů bylo posbíráno také obdivuhodně velké množství. Pod strmými srázy silnice však leželo také několik pneumatik. Pochopitelně se nalezlo i mnoho částí od automobilů.

Tuto lokalitu čistí JJHS pravidelně každý rok, stejně tak jako PR Meandry Smědé u obce Višňová, což bývá vždy v dubnu.

V letošním roce slaví JJHS 20. výročí svého založení. Tato událost se bude připomínat při oslavách konaných 26. listopadu ve velkém sále Lidových sadů v Liberci, kde od 16.00 hodin proběhne stručné ohlédnutí za bohatou dvacetiletou činností spolku a poté od 20.00 hodin tancovačka.

Foto z akce I

Foto z akce II