Horský spolek se připojil k akci Ukliďme svět - Ukliďme Česko

Autor: Michal Vinař

Statutární město Liberec prostřednictvím odboru ekologie a veřejného prostoru oslovilo Jizersko-ještědský horský spolek se žádostí, zda-li by se jeho členové připojili k velké městské úklidové akci, která probíhala o víkendu 8. 4. a byla součástí celorepublikové akce Ukliďme svět - Ukliďme Česko.
Výbor spolku tuto výzvu kvitoval, přijal za svou a v krátkém čase zorganizoval malou úklidovku pro své členy. Jako vhodné místo k úklidu byl vytipován prostor nedaleko centra města lemovaný ulicemi Orlí, Resslova, Široká a Na Ladech. V sobotu 8. 4. se dopoledne sešlo na 13 členů spolku, což je na první podobnou akci určitě dobré číslo. Za několik hodin práce bylo vysbíráno tolik odpadu, že se při jeho odvozu muselo nákladní vozidlo pěkně prohýbat. Mimo velkého množství sáčků, pet lahví a podobného „běžného" odpadu se nalezly matrace, pneumatiky, televize, plechovka s barvou či roura od kamen a dveře. Bohužel se našlo také 10 injekčních stříkaček, které následně zlikvidovali pracovníci Městské policie.

Mezi odpadem byla nalezena také peněženka studenta z Mnichova Hradiště, který byl záhy kontaktován skrze sociální sítě, a následně mu byla navrácena.
V rámci úklidu probíhající o tomto víkendu v Liberci byl Horský spolek jen jednou z mnoha zapojených skupin, když se po celém městě zapojilo téměř 850 dobrovolníků, kteří zlikvidovali řadu černých skládek, vysbírali mnoho tun odpadu a vyčistili plochu o velikosti 70 hektarů.
Horský spolek má s úklidy bohaté zkušenosti, když každoročně pořádá Úklid PR Meandry Smědé a podél silnice z Oldřichova do Raspenavy. Sobotní několikahodinová práce se těmto dvěma nemůže rovnat co do počtu účastnících se lidí i nasbíraného odpadu. O to však nejde, důležité bylo podpořit snahu města o zlepšení stavu životního prostředí ve veřejném prostoru a rozšíření povědomí o problematice černých skládek, které se bohužel stále vytvářejí.

Fotky z akce I

Fotky z akce II