Jizersko-ještědský horský spolek opět uklízel PR Meandry Smědé

Již podvanácté uklízel v sobotu 21. dubna 2018 Jizersko-ještědský horský spolek (JJHS) odpadky v Přírodní rezervaci Meandry Smědé na Frýdlantsku v blízkosti obce Višňová. JJHS PR Meandry Smědé uklízel poprvé v roce 2005 a od té doby (pouze kromě let 2014 a 2017) čistí tuto lokalitu od odpadků pravidelně. Jarní období je pro čištění řeky a jejího okolí nejvhodnější - vegetace ještě nemá listí, terén je prostupnější a odpadky je snadnější odhalit. Letos byly podmínky pro sběr odpadků opravdu ideální - nádherné teplé počasí a nízká hladina vody v řece. Úklidu se zúčastnilo přibližně 55 dobrovolníků z řad členů a příznivců JJHS a Turistického oddílu Kletr. Ti pak sbírali odpadky v celé délce toku řeky Smědé nacházející se v Přírodní rezervaci Meandry Smědé - od mostu v Předláncích až po železniční most přes řeku u obce Boleslav (cca 5 km).

Použit byl také gumový nafukovací člun. Jeho posádka zajišťovala sběr odpadků z nepřístupných míst a také transport plných pytlů ze vzdálenějšího břehu řeky. Po obou březích dobrovolníci sbírali do plastových pytlů veškerý odpad, který nalezli v řece, na jejích březích a v jejím bezprostředním okolí. Brigádníkům se podařilo nejrůznějšími odpady naplnit přibližně 66 pytlů. Kromě toho z meandrů řeky vytáhli také 35 pneumatik od osobních i nákladních aut a jedna dokonce i od traktoru. Převažovaly pochopitelně lehké věci jako PET lahve, pěnový polystyren, různé plastové obaly a kelímky, hliníkové plechovky od nápojů a především nejrůznější plastové folie a pytlíky, které se zachytily ve větvích stromů a keřů a vytvořily tak na nich nevzhledné „ozdoby". Z náplavů se však podařilo vytáhnout například dětský traktůrek, dětský kočárek, stavební kolečko, kovový a plastový sud, podprsenku nebo víko od kontejneru na plasty.
JJHS hodlá tento úklid zopakovat i v příštích letech a doufá, že přibude lidí, kteří s nepotřebnými věcmi nakládají tak, jak mají a ubude odpadků hromadících se v krásném prostředí přírodních meandrů řeky Smědé. Každý z nás nese za současný stav rezervace svůj díl zodpovědnosti.
Na akci finančně přispěl Liberecký kraj.
V PR Meandry Smědé je chráněn přírodní ráz údolní nivy podhorské řeky s přirozeně se vyvíjejícím říčním korytem, se slepými rameny a s fenoménem štěrkopískových náplavů. Toto území je pravidelně několikrát za rok zaplavováno a právě tyto záplavy přinášejí do rezervace obrovské množství odpadků, které spláchne voda z hořeních partií povodí řeky Smědé. Odpady z celého Frýdlantska se tak hromadí v přirozených meandrech a naplaveninách, které jsou pro svoji jedinečnost chráněny v přírodní rezervaci. Pravidelní účastníci této brigády mají možnost sledovat přirozený vývoj koryta vodního toku Smědé, které je každý rok trochu jiné, neustále se vyvíjí, mění svojí trasu a vytváří tůně a slepá ramena.

Foto z akce Pavel Schneider

Foto z akce Stanislav Linda