JJHS vybudoval tůně pro obojživelníky

Jizersko-ještědský horský spolek (JJHS) vybudoval v průběhu října na pozemku v katastrálním území Záskalí dvě tůně pro obojživelníky a další vodní živočichy. Pozemek ve vlastnictví města Hodkovice nad Mohelkou tvořený svahem s prameništěm byl velmi zarostlý náletovými dřevinami (vrba, javor, jasan) a stávající vodní nádrž na pozemku byla zanesená sedimenty, zarostlá a neplnila již tak svůj původní účel. Pro mokřadní živočichy byla tato plocha neatraktivní a druhová diverzita zde byla velice nízká.

Na místě této bývalé nádrže byla vyhloubena tůň přibližně kruhového půdorysu o průměru cca 10 m. Druhá tůň, přibližně elipsového tvaru, byla vybudována několik metrů vedle této původní nádrže. Na pozemku byly vyřezány náletové dřeviny a pokáceno několik stromů.
V nejbližším okolí lokality se vyskytuje skokan hnědý, ropucha obecná a čolek horský. Kromě skokana hnědého patří oba zbývající druhy ke zvláště chráněným. Vytvořením tůní budou těmto živočichům nabídnuta vhodná místa k rozmnožování. Tyto vodní plochy poslouží zároveň jako biotop mnohým bezobratlým živočichům, vázaným na vodní či mokřadní prostředí. Jde zejména o vážky, potápníkovité a vodomilovité brouky, hygrofilní druhy střevlíkovitých a drabčíkovitých brouků, vodních ploštic a další skupiny. Přítomnost nové vodní hladiny přiláká ke hnízdění i ptačí druhy a dále bude sloužit i jako napajedlo pro zvěř.
Akce byla financována ze zdrojů Ministerstva životního prostředí z Programu péče o krajinu - podprogramu pro zlepšení dochovaného přírodního a krajinného prostředí administrovaného Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR.
Tůň je prostá zemní nádrž vytvořená hloubením do země a je naplňována samovolně podzemní či povrchovou vodou podle konkrétních hydrologických a hydrogeologických podmínek. Oproti klasickým vodním nádržím jsou tůně podstatně jednoduší a levnější.
JJHS vybudoval obdobné tůně už v loňském roce v Černousích na Frýdlantsku a v příštích letech plánuje s vytvářením tůní na vhodných místech pokračovat.

Fotografie naleznete zde>>>