Jizersko-ještědský horský spolek slavil 10 let

V sobotu 14. 10. 2006 slavil Jizersko-ještědský horský spolek (JJHS) na Prezidentské chatě v Jizerských horách výročí 10 let od svého založení. Akce se zúčastnila necelá stovka členů JJHS a další hosté z řad sponzorů a příznivců spolku. Přítomni byli také všichni předsedové spolku, kteří se za uplynulých 10 let v této významné funkci vystřídali. Současný předseda Ing. Vladimír Moc setkání zahájil a u mikrofonu ho záhy vystřídal historicky první předseda JJHS MUDr. Tomáš Klimovič, který zavzpomínal především na dobu zakládání horského spolku.

Jak je viděn spolek zvenčí přednesl vedoucí Správy CHKO Jizerské hory Ing. Jiří Hušek a celé setkání bravurně moderovala RNDr. Blažena Hušková.
Průřez spolkovou činností představil na svých diapozitivech Jan Pikous ml. a poté došlo na další velkou společenskou událost dne – křest knihy Tři iseriny od autorů, Otokara Simma, Miloslava Nevrlého a Jana Pikouse ml. Všichni tři autoři byli přítomni a každý z nich představil knihu ze svého pohledu. Poté odpovídali na všetečné dotazy moderátorky i publika a na závěr nádhernou publikaci pokřtil vodou z Jizery zasloužilý člen spolku – a také jeden z pětice mužů, kteří stáli při zrodu JJHS – Jan Škoda. Každý přítomný si na této akci zakoupil alespoň jeden výtisk knihy, aby tak mohl najednou získat cenné podpisy všech tří autorů. Obrovský zájem budila pochopitelně především přítomnost Miloslava Nevrlého.

Publikace Tři iseriny o osadách Jizerka, Velká Jizera a Orle o 152 stranách přináší množství barevných fotografií od fotografa Jana Pikouse ml. a obsahuje také historické pohlednice a fotografie vztahující se k přírodě a lidem v předmětné lokalitě. Fotografie doplňuje množství vlastivědného a historického textu, jehož autorem je Otokar Simm, na které navazují pasáže s osobními zážitky z poznávání této oblasti před téměř padesáti lety od Miloslava Nevrlého. Kniha je určena širokému spektru čtenářů – především všem milovníkům a obdivovatelům Jizerských hor, pro které se jistě stane nezbytnou součástí jejich knihovničky. Publikace bude od pondělí 16. 10. 2006 distribuována do všech dobrých knihkupectví a zájemci si ji samozřejmě mohou také zakoupit v kanceláři JJHS (Nerudovo nám. 108/1, Liberec 1, tel. 485 109 717) případně si ji objednat na dobírku.

U příležitosti setkání k desátému výročí spolku bylo vydáno pamětní razítko a účastníci akce si mohli zakoupit keramické pivní korbely se znakem spolku, které byly vyrobeny v chráněné dílně občanského sdružení Fokus Liberec. Každý účastník také obdržel pamětní odznak. Ve večerních hodinách přešlo setkání plynule ve volnou zábavu, ke které hrála bluegrassová kapela Namodro z Liberce.

Fotky z akce naleznete zde>>>