Sekání luk na Jizerce

Autor: Tomáš Trejbal

Jako každý rok sekal od pátku 24. 7. 2009 Jizersko-ještědský horský spolek (JJHS) cenné louky v PR Bukovec nad malebnou osadou Jizerka. Tato letní akce je bezesporu jednou z nejnavštěvovanějších, které JJHS pořádá. Pravidelně se na ní sjíždí několik desítek účastníků, ať už z našich řad či dobrovolníků, kteří se tak chtějí zapojit do praktické ochrany přírody a touto cestou udělat něco pro Jizerské hory.

Louky v Přírodní rezervaci Bukovec s výskytem upolínu nejvyššího (Trollius altissimus), kropenáče vytrvalého (Swertia perennis) či pětiprstky žežulníku (Gymnadenia conopsea) patří mezi nejbohatší lokality Jizerských hor. Kosíme je vždy po odkvětu vzácných rostlin, aby se omezil rozvoj rostlin běžných a také aby se zabránilo zarůstání luk náletovými dřevinami.

Na rozdíl od velké většiny luk na našem území, které vznikly působením lidí v krajině, bezlesí v okolí Bukovce zde bylo již před příchodem člověka. Odtud také pochází název louky u turistické cesty od parkoviště u Mořiny na Bukovec „Pralouka".

JJHS se ovšem nezabývá pouze loukami na Jizerce. Jako akreditovaný pozemkový spolek se stará ještě o další lokality v Jizerských horách. V rámci této letní brigády sekáme i orchidejovou louku na Václavíkově Studánce a mokřadní louku v Bílém Potoce, která je zajímavá hojným výskytem vachty trojlisté (Menyanthes trifolia). Během minulého týdne JJHS také posekal PP Fojtecký mokřad.

Letošní velmi vydařený ročník sekání luk se časově překrýval s Annenskou sklářskou poutí a nejen díky ní bylo na Jizerce opravdu o zábavu postaráno. Tahle „brigáda“ není jen čistě pracovní, jde na ní také o setkávání lidí, kteří mají společné zájmy v ochraně přírody. Ať už v Jizerských horách či jinde. Je také jednou z akcí, která je příležitostí pro poklábosení u ohně za zvuku drnkající kytary a ševelení horské přírody. Vrásky na tvářích, které nám vykreslovalo notně nepříjemné a deštivé počasí, jsme po večerech smazávali zábavou pří přátelském posezení.

Kompletni fotografie jsou k nahlédnutí v kanceláři JJHS

Fotgrafie ze sekání naleznete zde>>

Fotografie ze zábavy zde>>