Revitalizace rašeliniště

Autor: Tomáš Trejbal

Od druhé poloviny 19. století probíhalo v Jizerských horách velkoplošné odvodňování vrchovišť i podmáčených lesů. Rašeliniště mají v krajině jedinečnou a nezastupitelnou roli, jako zásobárna vody. V deštivých obdobích dokáží zadržovat obrovské množství vody a v obdobích sucha se tak stávají významným zdrojem vláhy. Změny přirozených hydrologických poměrů mají na vrchoviště zničující dopad, odvodnění vede k poklesu hladiny vody, provzdušnění a zvýšenému rozkladu především svrchních vrstev rašeliny.

Degradace probíhá z počátku nenápadně, postupně však hladina vody klesá hlouběji než před odvodněním a prodlužuje se doba provzdušnění a prosychání vrchoviště. To má za následek změny v pokryvnosti a složení mechového patra. Dochází k expanzi suchomilnějších druhů ( bezkolenec modrý, metlička křivolaká, vřes obecný, brusnice borůvka a brusinka) a dřevin.

Klugeho louka je jedním z vrchovišť v NPR Rašeliniště Jizerky, je zajímavá především svou florou. Roste zde velké množství chráněných a vzácných rostlin ( blatnice bahenní, rosnatka okrouhlolistá, šicha černá, kyhanka sivolistá, klikva bahenní, suchopýrek trsnatý, ostřice chudokvětá, vřesovec čtyřřadý). Tyto rostliny byly dlouhodobým odvodněním ohroženy.

Po absolvování exkurze v NP Šumava, kde revitalizace úspěšně probíhá již několik let, v září roku 2009 Jizerskoještědský horský spolek (JJHS) započal s revitalizací rašelinišť v CHKO Jizerské hory v NPR Rašeliniště Jizerky, na Klugeho louce. Revitalizaci předcházelo několikaleté hydrologické a botanické sledování lokality odbornými pracovníky. JJHS v rámci akce řešil tři meliorační rýhy s celkem 47 vodorovnými přehrádkami.

Revitalizace spočívá v přehrazování melioračních rýh dřevěnými (smrkovými) přehrádkami. Přehrádky mohou být v závislosti na profilu koryta meliorační rýhy, vodorovné a svislé.

Na Klugeho louce JJHS použil k přehrazování rýh vodorovný typ přehrádek.

Vodorovnou přehrádku tvoří dvě řady prken opřené o zaberaněné kůly. Prkna jsou skládána tak aby se spáry překrývaly a pro zamezení průsaku je mezi ně vložena geotextilie. V hraně přehrádky je vyfrézovaný přeliv pro odtok vody a udržování stálé hladiny. Kvůli zamezení vymílání dna pod přehrádkou je pod otvor šikmo vsazeno prkno, které rozděluje proud vody.

Po naplnění přehrádek vodou, k čemuž došlo v závislosti na srážkách a množství vody protékajícího rýhou, přibližně po týdnu se postupně vyrovnala hladina vody ve vrchovišti a zabránilo se jeho dalšímu vysychání.

Finanční zajištění akce bylo umožněno díky správě CHKO Jizerské hory - Programu péče o krajinu

Fotografie z akce naleznete zde>>