Osmá ročenka Jizersko-ještědského horského spolku

Autor: Otokar Simm

Od roku 2002 vydává Jizersko-ještědský horský spolek své ročenky. V dubnu 2010 právě vyšla osmá z nich a v titulu má ročník 2009.
Tentokrát se na ní podílelo více než dvacet autorů. Ti se ve svých převážně původních příspěvcích věnují opravdu širokému záběru témat.

Namátkově můžeme jmenovat Marka Sekyru, který srovnává životní osudy a dílo tří německy píšících regionálních spisovatelů. Michal Čech se zmiňuje o málo známém malíři-krajináři K. Siebeneichlerovi z Karlova v Jizerských horách. Před osmdesáti lety se v Alpách ztratil horolezec z Nového Města pod Smrkem; o nalezení jeho dokladů na ledovci pod Montblankem napsala Hannelore Langrová. Jan Suchl informuje o nové rozhledně, kterou u Roprachtic postavil místní nadšenec František Hubař. Marek Řeháček přispěl vyprávěním o lužickohorské hraniční hoře Hvozd, zatímco Jan Heinzl putuje s přáteli po stopách Rudolfa Kauschky na Novou Libereckou chatu. Pavel Vonička nám přibližuje významný objev čtyř nových „much", Libor Dostál píše o ptačích hostech ze severu. Tak by se dalo ve výčtu zajímavostí pokračovat, vyhrazené místo to ale neumožňuje. Každého, kdo má kladný vztah k Jizerským či Ještědským horám, v ročence jistě něco zaujme. Zakoupit se dá u regionálních knihkupců nebo v kanceláři JJHS, kde se dá též objednat na dobírku. Každý člen JJHS, který má zaplaceny členské příspěvky na rok 2010, má nárok na 1 ks ročenky zdarma.