Rekonstrukce naučné stezky Jedlový důl

Autor: Pavel Vonička

Během jarního období byla dokončena kompletní rekonstrukce naučné stezky Jedlový důl, která prochází údolím říčky Jedlové, chráněném v přírodní rezervaci Jedlový důl. Na pěti zastávkách se na informačních tabulích mohou návštěvníci seznámit s přírodními zajímavostmi tohoto cenného území, které je součástí Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory, důvody jeho ochrany a způsoby péče o lesní porosty. Původní stezku vytvořila v roce 2000 Společnost pro Jizerské hory, o. p. s. ve spolupráci s Nadací pro záchranu a obnovu Jizerských hor a Správou CHKO Jizerské hory.

V letošním roce provedl rekonstrukci naučné stezky Jizersko-ještědský horský spolek. V podmáčených úsecích stezky byly instalovány nové povalové chodníky z dubových fošen, byly opraveny či nově zhotoveny svodnice pro odtok vody, na vyhlídce u vodopádu Jedlové bylo obnoveno zábradlí a na stezku jsme umístili také nové informační tabule. Oprava stezky je součástí projektu obnovy návštěvnické infrastruktury v CHKO Jizerské hory, financovaného z Operačního programu životní prostředí v rámci Evropských fondů. Na financování se dále podílela Správa CHKO Jizerské hory, Lesy České republiky, Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor a Liberecký kraj. Poděkování patří také všem našim členům, kteří se na rekonstrukci podíleli a odvedli zde obrovský kus těžké práce.

Fotky naučné stezky>>>