Desátá ročenka Jizersko-ještědského horského spolku

Autor: Otokar Simm
Stejně jako v minulých letech se i letos začátkem dubna objevila na pultech místních knihkupectví a informačních center nová ročenka JJHS. A hned dvě zakulacená výročí si můžeme připomenout v souvislosti s jejím vydáním: jde především o patnáctiny Jizersko-ještědského horského spolku a zároveň i desáté narozeniny spolkové ročenky.

Zájemci o náš region najdou v ročence řadu zajímavých příspěvků, které pro ni opět napsali jak odborníci, tak i amatérští badatelé či místní znalci. Z obsahu můžeme namátkově zmínit dva příspěvky Vlastimila Pilouse - jeden o murách vzniklých v souvislost s povodní v roce 2010, druhý o pořadí Bukovce na žebříčku nejvyšších čedičových hor v Čechách. Zajímavý článek o archeologických nálezech v Hrádku n. N. poskytl Petr Brestovanský ze Severočeského muzea v Liberci, Przemysław Wiater z Krkonošského muzea ve Sklářské Porebě píše o slezském spisovateli Will-Erichu Peuckertovi, Marek Řeháček nabídl příspěvek o Oybinu v Žitavských horách. Minulosti zimních sportů na Smrku si všímá Karel Nádeník, Pavel Vonička píše o vážkách žijících na jizerskohorských rašeliništích, sběratel Martin Němec z Kroměříže představuje unikátní turistické štítky z Liberecka.
Zmíněné články jsou pouhým nahlédnutím do obsahu. Ročenka 2011 má 256 stran a zájemci o náš kraj v ní jistě najdou i mnoho dalších zajímavostí. Věříme, že po našich ročenkách bude jednou podobná sháňka, jako po těch, které již před mnoha desítkami let vydávali členové dnes již dávno zaniklých horských spolků. A proto neváhejte a tu desátou ročenku si co nejdříve pořiďte. Vyšla nákladem pouhých 800 výtisků.
Ročenku je možné zakoupit za zvýhodněnou cenu 160 Kč v kanceláři JJHS nebo si ji nechat poslat poštou. Seženete ji i v každém dobrém knihkupectví v regionu.