Stovkařská olympiáda 2007

V sobotu dne 14. 7. 2007 pořádal Jizersko-ještědský horský spolek (JJHS) již pátý ročník Stovkařské olympiády v rámci akce Ještěd 2007. Olympiáda se skládá ze dvou základních soutěží - závodů ve vynášení sudů piva na Ještěd a soutěže Výstup na Mt. Everest. Závody ve vynášení sudů piva jsou jednoduše o tom, že závodníci vynášejí na zádech 50litrové sudy piva od spodní stanice lanovky na vrchol Ještědu. Letos se poprvé konala i dámská kategorie této disciplíny s 15litrovými sudy. Výstup na Mt. Everest spočívá v osmi výstupech na vrchol Ještědu v tento jeden den, buď pěšky nebo na kole. Převýšení přibližně odpovídá výstupu na nejvyšší horu světa ze základního tábora. Start byl u dolní stanice lanovky, kde každý závodník obdržel razítko. Druhé razítko dostal na vrcholu Ještědu.

Závodů ve vynášení sudů piva se zúčastnili 4 muži a 2 ženy a všechni soutěž zdárně dokončili a vynesli 50litrové, respektive 15litrové, sudy na zádech až na vrchol Ještědu. Ve výborném čase 40 minut zvítězil, stejně jako minulý rok, závodník Milan Marhan, o jednu minutu však zaostal za svým rekordem z loňského roku. Druhý skončil Petr Schneider v čase 1 hodina 29 minut. V ženské kategorii zvítězila Jana Chocholoušková v čase 33 minut, o 34 minut tak porazila svou jedinou soupeřku Věru Tomkovou.
Velmi teplé počasí působilo závodníků velké problémy. Perfektně se však s tímto problémem vyrovnal vítěz soutěže Výstup na Mt. Everest Pavel Schröter, který osmkrát vyběhl na vrchol v čase 4:45 a vytvořil tak nový rekord soutěže. Ten dosud drželi časem 4 hodiny 50 minut bratři Petr a Milan Mikuláškové. Ti se letos soutěže zúčastnili také, skončili však až na 3. a 7. místě.
Rekord padl i v ženské kategorii - časem 5:47 ho vytvořila Kristina Höschlová. Kromě ní závod dokončili také další dvě ženy, což se zatím nikdy dříve nestalo.
Výjimečný byl i počet účastníků závodu. Přihlásilo se 28 závodníků a 19 z nich jich zvládlo všech 8 výstupů, mezi nimi i historicky nejstarší závodník přezdívaný Ještědman, Jiří Mánek.
Obrovský obdiv si zaslouží závodníci Petr Schneider a Ladislav Vyšohlíd, kteří se zúčastnili jak závodů ve vynášení sudů, tak výstupu na Mt. Everest a oba závody zdárně dokončili.

Oficiální výsledky Stovkařské Olympiády

Fotografie ze Stovkařské olympiády 2007 >>>