Stovkařská olympiáda 2008

V sobotu dne 12. 7. 2008 pořádal Jizersko-ještědský horský spolek (JJHS) již pátý ročník Stovkařské olympiády v rámci akce Ještěd 2008 pořádané k 35. výročí hotelu na Ještědu. Olympiáda se skládá ze dvou základních soutěží - závodů ve vynášení sudů piva na Ještěd a soutěže Výstup na Mt. Everest. Závody ve vynášení sudů piva jsou jednoduše o tom, že závodníci vynášejí na zádech 50litrové sudy piva od spodní stanice lanovky na vrchol Ještědu. Letos se podruhé konala i dámská kategorie této disciplíny s 15litrovými sudy. Výstup na Mt. Everest spočívá v osmi výstupech na vrchol Ještědu v tento jeden den, buď pěšky nebo na kole. Převýšení přibližně odpovídá výstupu na nejvyšší horu světa ze základního tábora. Start byl u dolní stanice lanovky, kde každý závodník obdržel razítko. Druhé razítko dostal na vrcholu Ještědu.

Závodů ve vynášení sudů piva se zúčastnilo 6 mužů a 2 ženy a všichni soutěž zdárně dokončili a vynesli 50litrové, respektive 15litrové, sudy na zádech až na vrchol Ještědu. Ve výborném čase 42 minut zvítězil, stejně jako ve dvou předchozích ročníci, závodník Milan Marhan, o tři minuty však zaostal za svým rekordem z roku 2006. Druhý skončil Petr Schneider ve svém osobním rekordu 57 minut a stejně jako vloni se zúčastnil obou závodů najednou. Osmý výstup dokončil ve výborném čase 9 hodin 18 minut.
V ženské kategorii zvítězila Jana Chocholoušková, která doslova vylétla na vrchol v rekordním čase 31 minut, a její doprovod a rozhodčí měli velký problém s ní udržet krok. Druhá žena Věra Tomková za ní zaostala o 28 minut. Časem 59 minut si nicméně osobní rekord vytvořila.
Ceny pro závodníky v podobě sudů a kartonů piva pro závodníky poskytla společnost Ještěd, s. r. o.
Všichni závodníci se bohužel museli vyrovnat s ne zrovna příznivým počasím a navíc velmi špatným terénem způsobeným probíhajícími stavebními pracemi v ještědském areálu. Pro vítěze soutěže Výstup na Mt. Everest Jaromíra Švihovského tyto nevýhody evidentně neznamenaly žádné problémy - suverénně zvítězil v čase 4 hodiny 19 minut a o 26 minut tak překonal loňský rekord Pavla Schrötra. Druhý skončil Matěj Slouka v čase 5 hodin 30 minut a třetí Stanislav Jelínek v čase 6 hodin 51 minut. Jediná žena mezi osmi závodníky, kteří dokončili plný počet výstupů Denisa Černá zvládla závod v čase 12 hodin 35 minut.
Již zmíněný loňský rekordman Pavel Schröter se letos rozhodl překonat absolutní rekord v počtu výstupů na Ještěd během 24 hodin. Rekord 15 výstupů vytvořili bratři Mikuláškové v roce 2006. Pavel Schröter začal s výstupy v sobotu přesně v 0:00 hodin a šestnáctý výstup zdárně dokončil ve 14:15 hodin.

Oficiální výsledky Stovkařské Olympiády 2008

Fotografie ze Stovkařské olympiády 2008 >>>

Další fotografie ze Stovkařské olympiády 2008>>>

Informace k akci u příležitosti 35. výročí stavby století Ještěd 2008 naleznete zde>>>