Vyhlídka

Ještěd patří bezesporu mezi nejvýznamnější a nejvýraznější vrcholy Čech, první záznam o jeho jméně pochází z roku 1545: "pod horou Jesstiedem", o dvacet let mladší je pak první zachycení německé verze názvu "Jeschkenberg". Původ jména je dodnes v podstatě neznámý. Vrchol Ještědu byl dlouhou dobu holý, od roku 1737 stojí na vrcholu hory kříž (poslední pochází z roku 1990).

První horskou boudu zde po roce 1844 provozovali manželé Haslerovi z Horního Hanychova. Od roku 1876 zde stála první rozhledna. Roku 1868 byla za přispění řady libereckých občanů postavena bytelná Rohanova chata, nazývána také Starý ještědský dům (vyhořel 1964), roku 1906 byl otevřen i Nový ještědský dům, který vyhořel roku 1963. Tři roky po požáru se začal podle projektu libereckého architekta Karla Hubáčka budovat nový horský hotel s televizním vysílačem. Pro mnohé návštěvníky je tvar rotačního hyperboloidu unikátem, oceněným také jako česká stavba 20. století.

Vyhlídku zhotovil roku 2003 Jizersko-ještědský horský spolek s podporou Libereckého kraje. Dále přispěly firmy Tarmac, a. s., .A.S.A., a. s. a Taxus, s. r. o.

V roce 2012 byla zrekonstruována za podpory firmy WABCO.

jested_tabule_1.jpg

Neděle, 28. červenec, 2019 | 18:41

Cenné horské louky opět posekány členy Horského spolku

I letos se přibližně třicítka členů a příznivců Jizersko-ještědského ...