Slavnosti slunovratu na Martinské stěně proběhly bez problémů

V sobotu dne 18. června 2016 se na místě bývalého lesního divadla u vyhlídky Martinská stěna v Liberci-Kateřinkách konalo tradiční představení nazvané Slavnosti slunovratu. Akci organizuje Jizersko-ještědský horský spolek (JJHS), který zde podobné akce pořádá již od roku 2004.
Na slavnostech vystoupilo divadlo Rolnička s dětským představením Pohádky pro Dášenku a T. O. Jizerský bodlák předvedl ukázky skotských tanců. Před začátkem představení si mohli všichni malí návštěvníci projít pohádkový les, který připravily děti z Turistického oddílu Kletr. Vstup pro všechny byl již tradičně zcela zdarma. Akce byla podpořena z kulturního fondu Statutárního města Liberec.

Slavností se zúčastnilo několik desítek lidí, které od návštěvy představení neodradilo ani chvilkové krupobití.
Vyhlídka Martinská stěna se nachází v bukových lesích na strmých svazích údolí Černé Nisy v Liberci-Kateřinkách a návštěvníky k ní zavede modrá turistická značka. V roce 2004 vyhlídku JJHS kompletně zrekonstruoval a osadil nové kované zábradlí, aby vyhlídka opět mohla bezpečně sloužit návštěvníkům. V průběhu let již došlo k poškození opravené vyhlídky, JJHS tedy letos provedl její kompletní renovaci. Návštěvníci Slavností slunovratu se tak mohli rozhlížet do kraje z již prakticky kompletně zrekonstruované vyhlídky. V brzké době tu bude navíc instalována nová informační tabule.
Od roku 1926 bylo pod vyhlídkou lesní divadlo, které však zaniklo s příchodem druhé světové války. Ve druhé polovině osmdesátých let minulého století byla tradice lesních představení na několik sezón obnovena, místo však opět zůstalo pusté až do roku 2004, kdy se JJHS rozhodl opět oživit zaniklou lesní scénu a alespoň jednou ročně tu uspořádat představení pro diváky.

Foto z akce I

Foto z akce II

Pozvánka na akci>>>

Foto z rekonstrukce vyhlídky>>>