V Oldřichovském sedle se v sobotu 3. listopadu ráno sešlo něco přes 30 členů a příznivců Jizersko-ještědského horského spolku (JJHS) proto, aby uklidili odpadky podél silnice vedoucí z Oldřichova v Hájích do Raspenavy. Tato silnice prochází ochranným pásmem Národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny a v jejím blízkém okolí se bohužel nachází poměrně značné množství odpadků. Účastníci sbírali odpadky v bezprostřední blízkosti silnice ve vzdálenosti přibližně 50 m od hrany komunikace do plastových pytlů a ty pak byly sváženy automobilem s korbou do frýdlantské provozovny firmy FCC Česká republika, s.r.o. Naprostou většinu sesbíraného odpadu tvořily různé obaly od svačin, PET láhve, plechovky od piva a dalších nápojů, láhve od alkoholu, igelitové pytlíky a podobně. Velmi častým nálezem byly rozličné obaly od jídel a nápojů z fastfoodů, velkými znečisťovateli jsou také dle očekávání kuřáci. Množství nedopalků, krabiček od cigaret a vysypaných popelníků rozhodně nebylo zanedbatelné. Na jednom z odpočívadel byla také nalezena kompletní sada pneumatik z automobilu.

Sběrači však letos nalezli jeden opravdu kuriozní nález - podezřelou plechovou nádobu s drátky a ovládacím zařízením, která připomínala podomácku vyrobenou bombu s odpalovacím zařízením. Byli proto pro jistotu přivolání příslušníci Policie ČR z obvodního oddělení v Hejnicích, kteří si věc po konzultaci s experty odvezli. Podezření na výbušninu se nakonec naštěstí nepotvrdilo, údajně se jednalo erotickou pomůcku. Proč takovouto věc někdo z automobilu vyhodil do lesa se můžeme jen dohadovat.

Tuto lokalitu čistí JJHS pravidelně každý rok, stejně tak jako PR Meandry Smědé u obce Višňová, což bývá vždy v dubnu.

Po práci se brigádníci sešli v hospodě v Oldřichovském sedle a dali si zasloužené koleno, kuře či smažák.

Foto z akce I

Foto z akce II