Obnova návštěvnické infrastruktury v NPR Jizerskohorské bučiny

Jizersko-ještědský horský spolek realizuje v současné době projekt „Obnova návštěvnické infrastruktury v NPR Jizerskohorské bučiny". Projekt je rozdělen na dva objekty: SO 01 - Úprava stezky přes Poledník a SO 02 - Úprava stezky údolím Bílého Štolpichu.
Stávající dotčené turistické stezky vedoucí NPR Jizerskohorské bučiny nebyly v ideálním stavu - na mnoha místech docházelo k vodní erozi různého stupně, vyskytovaly se tu špatně překonatelné stupně, výmoly a zamokřená místa. Návštěvníci si pak vyšlapávali cesty okolo a někde se na jednom místě vyskytuje i několik alternativních tras. Docházelo tak rozšiřování prostoru, který je zasažen návštěvníky rezervace a návštěvníci tak ovlivňují větší část cenného ekosystému bukového lesa. Stávající svodnice a povalové chodníky byly již dožilé a ve špatném technickém stavu. Hlavním cílem realizace opatření tak bylo usměrňování pohybu návštěvníků NPR Jizerskohorské bučiny a omezení a prevence vodní eroze. Návštěvníci budou automaticky volit nejpohodlnější upravenou část stezky a již přestanou využívat alternativní obchůzné stezky. Vybudováním funkčních svodnic a stupňů dojde k omezení vlivu vodní eroze, která vážným způsobem poškozuje stezky.

Úprava stezky přes Poledník již byla zcela dokončena. Jednalo se o úpravu úseku zeleně značené turistické stezky délky cca 1132 m. Došlo k vybudování (výměně) 5 ks dřevěných svodnic, 79 ks dřevěných stupňů, 24 m dubových povalových chodníků a úpravu povrchu cesty, narovnání kamenů a vybudování kamenných stupňů v délce úseku cca 323 m.
Oproti plánům se bohužel nepodařilo dokončit úpravu stezky údolím Bílého Štolpichu z důvodu opožděných subdodávek dubového materiálu realizační firmě. Je zde hotovo cca polovina prací a zbytek bude dokončen na jaře roku 2019. Práce budou zahájeny podle klimatických podmínek a ukončení všech prací musí být provedeno do 31. května 2019.
Projekt je financován z Operačního programu životní prostředí, na vlastní spoluúčast spolku přispěly Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody a Liberecký kraj.

Foto zde

CZ_RO_B_C.jpg