Projekt Obnova návštěvnické infrastruktury v NPR Jizerskohorské bučiny dokončen

Jizersko-ještědský horský spolek na konci května roku 2019 dokončil projekt „Obnova návštěvnické infrastruktury v NPR Jizerskohorské bučiny". Projekt je rozdělen na dva objekty: SO 01 - Úprava stezky přes Poledník a SO 02 - Úprava stezky údolím Bílého Štolpichu.

Stávající dotčené turistické stezky vedoucí NPR Jizerskohorské bučiny nebyly v ideálním stavu - na mnoha místech docházelo k vodní erozi různého stupně, vyskytovaly se tu špatně překonatelné stupně, výmoly a zamokřená místa. Návštěvníci si pak vyšlapávali cesty okolo a někde se na jednom místě vyskytuje i několik alternativních tras. Docházelo tak rozšiřování prostoru, který je zasažen návštěvníky rezervace a návštěvníci tak ovlivňují větší část cenného ekosystému bukového lesa. Stávající svodnice a povalové chodníky byly již dožilé a ve špatném technickém stavu. Hlavním cílem realizace opatření tak bylo usměrňování pohybu návštěvníků NPR Jizerskohorské bučiny a omezení a prevence vodní eroze. Návštěvníci budou automaticky volit nejpohodlnější upravenou část stezky a již přestanou využívat alternativní obchůzné stezky. Vybudováním funkčních svodnic a stupňů dojde k omezení vlivu vodní eroze, která vážným způsobem poškozuje stezky.

Na stezce přes Poledník došlo k vybudování (výměně) 5 ks dřevěných svodnic, 79 ks dřevěných stupňů, 24 m dubových povalových chodníků a úpravu povrchu cesty, narovnání kamenů a vybudování kamenných stupňů v délce úseku cca 323 m.

V rámci úprav stezky údolím Bílého Štolpichu se jednalo o úpravu úseku modře značené turistické stezky délky cca 1132 m. Došlo k vybudování (výměně) 4 ks dřevěných svodnic, 3 ks kopaných svodnic, 29 ks dřevěných stupňů, 108 m dubových povalových chodníků a úpravu povrchu cesty a narovnání kamenů v délce úseku cca 463 m.

Projekt je financován z Operačního programu životní prostředí, na vlastní spoluúčast spolku přispěla Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody.

Foto dokončeného projektu zde

Foto z roku 2018 zde