Jizersko-ještědský horský spolek tradičně posekal louky pod Bukovcem

Autor: Michal Vinař
Jako každý rok, i letos se třicítka členů a příznivců Jizersko-ještědského horského spolku vydala posekat cenné louky v Přírodní rezervaci Bukovec u osady Jizerka v Jizerských horách.
Tradiční akce probíhala od pondělí 3.8. do neděle 9.8. Zatímco z kraje týdne nastoupilo několik sekáčů, kteří pomocí křovinořezů a bubnové sekačky pokosili plánem péče stanovenou část tzv. Úpolínové louky a Pralouky, o víkendu se dostavila hlavní skupina, která měla za úkol posečenou biomasu pohrabat a na plachtách odtáhnout k cestě, odkud byla následně traktorem odvážena k dalšímu využití. Všechny tyto práce jsou prováděny ve spolupráci s odbornými pracovníky Správy CHKO Jizerské hory. V letošním roce bylo plochy poněkud více, jelikož se posekat musela místa v rámci pětiletého cyklu sečení.

Louky pod Bukovcem představují nejbohatší botanickou lokalitu v CHKO Jizerské hory. Hojně se zde vyskytuje například upolín nejvyšší (Trollius altissimus), který se stal symbolem CHKO Jizerské hory. Vyskytují se zde i další vzácné druhy jako třeba kropenáč vytrvalý (Swertia perennis) nebo pětiprstka žežulník (Gymnadenia conopsea). Louky se kosí vždy po odkvětu význačných rostlin, aby se omezil rozvoj rostlin běžných a také aby se zabránilo zarůstání luk náletovými dřevinami. Na rozdíl od většiny luk na našem území, které vznikly lidským přičiněním, bezlesí v okolí Bukovce se zde vyskytovalo již před příchodem člověka. Odtud také pochází název louky u turistické cesty od parkoviště u Mořiny na Bukovec „Pralouka".
Ačkoliv byly uplynulé týdny deštivější než dříve, sucho je stále patrné. Posečená hmota sice proti loňskému roku na objemu narostla až čtyřnásobně, avšak stále je jí výrazně méně než v předchozích letech. Proti minulému roku bylo spatřeno i více žab a dalších plazů.
JJHS se nezabývá pouze loukami na Jizerce. Jako akreditovaný pozemkový spolek se stará ještě o zajímavé vachtoviště v Bílém potoce, kde se vyskytuje jedna z nejbohatších populací chráněné vachty trojlisté (Menyanthes trifolia).
Základní péče o luční ekosystémy spočívá v pravidelném kosení, monitorování výskytu zvláště chráněných druhů, zabránění všech aktivit, které by mohly znamenat potenciální ohrožení těchto biotopů, a naopak podpora aktivit směřujících k trvale udržitelnému hospodářskému využití daných pozemků.
Letošní sečení bylo realizováno v rámci programu rozvoje pozemkových spolků Českého svazu ochránců přírody s grantovou podporou Ministerstva životního prostředí.

kytkoptak_zeleny.jpg

foto z akce