Jizersko-ještědský horský spolek pečuje o horské louky

Jako každý rok kosí od pátku 20. 7. 2007 Jizersko-ještědský horský spolek (JJHS) cenné louky v Přírodní rezervaci Bukovec v blízkosti osady Jizerka v Jizerských horách. Na tuto akci se vždy sjíždí kolem třech desítek dobrovolníků z řad členů a příznivců JJHS, kteří se tak chtějí zapojit do praktické ochrany přírody a udělat něco pro Jizerské hory. Všechny práce jsou prováděny ve spolupráci s odbornými pracovníky Správy CHKO Jizerské hory.

Louky v PR Bukovec představují nejbohatší botanickou lokalitu v CHKO Jizerské hory. Hojně se zde vyskytuje například upolín nejvyšší (Trollius altissimus), který se stal symbolem CHKO Jizerské hory. Vyskytují se zde i další vzácné druhy jako třeba kropenáč vytrvalý (Swertia perennis) nebo pětiprstka žežulník (Gymnadenia conopsea). Louky se kosí vždy po odkvětu význačných rostlin, aby se omezil rozvoj rostlin běžných a také aby se zabránilo zarůstání luk náletovými dřevinami. Na rozdíl od většiny luk na našem území, které vznikly lidským přičiněním, bezlesí v okolí Bukovce se zde vyskytovalo již před příchodem člověka. Odtud také pochází název louky u turistické cesty od parkoviště u Mořiny na Bukovec „Pralouka".
JJHS se ovšem nezabývá pouze loukami na Jizerce. Jako akreditovaný pozemkový spolek se stará ještě o další lokality v Jizerských horách. Během týdne bude ještě sekat mokřadní louku v Bílém Potoce, kde se hojně vyskytuje chráněná vachta trojlistá (Menyanthes trifolia) a dále louku na Václavíkově Studánce - naleziště několika druhů orchidejí.
Základní péče o luční ekosystémy spočívá v pravidelném kosení, monitorování výskytu zvláště chráněných druhů, zabránění všech aktivit, které by mohly znamenat potenciální ohrožení těchto biotopů, a naopak podpora aktivit směřujících k trvale udržitelnému hospodářskému využití daných pozemků.

Fotografie z akce naleznete zde>>>

a zde>>>

a do třetice zde.