Křest knížky Připomínky zašlých časů

Autor: Marek Řeháček
Zdá se, že snad největší počet lidí, který se kdy vešel do dřevěné šenkovny v Prezidentské chatě v Jizerských horách, sem přišel v sobotu 15. listopadu 2008 přivítat na světle světa novou knížku Jizersko-ještědského horského spolku. Tentokráte nese poetický název Připomínky zašlých časů s prozaickým podtitulem Pomníčky Jizerských hor. Milovníci hor a horských památek seděli a stáli v horském hostinci, který je již poněkolikáté stylovou svatyní pro vítání nových spolkových knížek, snad úplně všude a pozorovali křestní rituál a vyprávění všech čtyř autorů - Miloslava Nevrlého, Jana Pikouse, Marka Řeháčka a Oty Simma. Jako již tradičně jej uvedl předseda spolku Pavel Vonička a provázela jím skvělá Blažena Hušková.

Nesmíme opomenout, že se popíjely tři sudy piva, věnované členy spolku a horskými šenkýři z Prezidentské chaty - pány Šmausem a Beitlem a to nadšeněji se povídalo o knížce samotné a jejím početí. Myšlenka připravit publikaci o proslulých jizerskohorských pomníčcích není ovšem vůbec nová. Jeden z autorů - Jan Pikous - s ní přišel již v roce 1995 po své úspěšné výstavě o jizerskohorských památkách a ještě několikrát poté se znovuobjevila v kruzích autorů, kteří se zabývají zdejší vlastivědou. Nikdy však nebyla naplněna a i v horském spolku byla probírána ze všech stran, než se nakonec rozhodl ji konečně a se všemi nástrahami zrealizovat.
Nakonec to dopadlo přesně tak, jak je to již v Horském spolku obvyklé - vše se zvládlo na poslední chvíli a jen díky ohromnému nadšení to nebyl průšvih. Ještě na jaře se pod vedením Honzy Pikouse o knize totiž bujně diskutovalo nejen v kanceláři spolku, ale i v přilehlých hostincích, ale k samotné tvorbě textů ještě zdaleka nedocházelo. Jediné co snad přinášelo určité naděje, bylo to, že obrazový doprovod publikace - fotografie Míly Nevrlého z 60. let a Honzovy snímky z let devadesátých byly hotové. Nejrychlejší, a patrně také nejpůsobivější, byl ve tvorbě svých textů Miloslav Nevrlý; který již tolikrát překvapil svojí literární hravostí - tentokrát vyrazil opět všem čtenářům dech. Neboť o samotných pomníčcích a jejich příbězích nenapsal tento nestor jizerskohorských spisovatelů a vlastivědců vůbec nic! Se slovy, že o památkách v horách toho napsal již mnoho, odmítl oprašovat staré příběhy a namísto toho přinesl půvabné texty o tom, jak zapomenuté pomníčky po 2. světové válce objevoval a s hrstkou stejně nadšených horalů i obnovoval. Je to krásné čtení, vrací čtenáře - společně se starými fotografiemi, k nimž je mnohdy jakousi dlouhou popiskou - do časů jakoby nedávných, ale v mnoha ohledech téměř kosmicky vzdálených. Texty obou dalších autorů naopak popisují historie nejznámějších či nejzajímavějších pomníčků - příběhy ponuré, obyčejné či až úsměvné; co jich jen mohla jizerskohorská realita za pár staletí přinést.
Původně mělo vše být hotovo již během léta, ale protože rozsah knihy nebyl přesně určen, texty neustále bobtnaly a bobtnaly, hřbet publikace tloustl. Dopadlo to tak, že grafik Pavel Akrman, který navrhl knize finální tvář, na jedné straně již sázel první desítky stránek, a autoři na straně druhé ještě dopisovali své texty a Honza létal po horách sem a tam a sháněl poslední vhodné náměty na fotografie. Výsledkem byla publikace pokřtěná v náladě písní na jizerskohorské náměty zpívanými sborem Zlatý holky. Kmotry se stali známí milovníci památek - „pomníčkáři" či chcete-li „křížkaři" - pánové Ulbrich a Pospíšil. Stránky knížky byly pokřtěny vodou z oldřichovské Plischkeho studánky a hrdélka kmotrů a autorů zkropil šláftruňk Kittel darovaný pro tuto příležitost jeho výrobcem panem Vokurkou a dodaný horským šenkýřem z Ještěda Sváťou „Šámalem" Koudelou. Povídalo se, zpívalo, tancovalo, okénka chaty dlouhou dobu vesele svítila do ponuré jizerskohorské noci.Celé tři stovky knížky Připomínky zašlých časů si hosté na křestu pořídili, nechali od autorů podepsat, a pak ve svých ruksacích odnášeli z dřevěné krásy Prezidentské chaty. Ať jim dobře slouží na cestách za hlubším poznáním našich hor.

Fotografie z akce Pavla Schneidera

Fotografie z akce Leoše Vašiny ml.