Úklid v PR Meandry Smědé

Autor: Lukáš Hampl

V sobotu 25. dubna pořádal Jizersko-ještědský horský spolek (JJHS) úklid odpadků v Přírodní rezervaci Meandry Smědé na Frýdlantsku.

Brigády se zůčastnilo asi 50 dobrovolníků z řad členů JJHS, dětského Turistického oddílu Kletr a ZO ČSOP Armillaria. Po obou březích byl sbírán veškerý odpad do jutových pytlů, k obtížněji přístupným místům se brigádníci dostávali za pomocí 2 raftů, které sloužili i pro převoz plných pytlů. Jeden z raftů byl již tradičně zapůjčen Adrenalin centrem Liberec, druhý přivezl Josef Chaloupka, člen JJHS. Brigádníkům se podařilo nejrůznějšími odpady (většinou PETky, různé plastové obaly, folie a kelímky) naplnit přibližně 50 cca metr vysokých pytlů. Kromě toho z meandrů řeky vytáhli také 8 pneumatik, ale také i například část ledničky, dětský kočárek a dokonce hasící přístroj.

JJHS PR Meandry Smědé uklízel poprvé v roce 2005 a rozhodl se čistit tuto lokalitu od odpadků pravidelně. Jarní období je pro čištění řeky a jejího okolí nejvhodnější - vegetace ještě nemá listí, terén je prostupnější a odpadky je snadnější odhalit. V této rezervaci je chráněn přírodní ráz údolní nivy podhorské řeky s přirozeně se vyvíjejícím říčním korytem, se slepými rameny a s fenoménem štěrkopískových náplavů. Území je pravidelně několikrát za rok zaplavováno a právě tyto záplavy přinášejí do rezervace obrovské množství odpadků, které spláchne voda z hořeních partií povodí řeky Smědé. Odpady z celého Frýdlantska se tak hromadí v přirozených meandrech a naplaveninách, které jsou pro svoji jedinečnost chráněny v přírodní rezervaci.

Akce byla finančně podpořena Krajským úřadem Libereckého kraje. Likvidaci odpadů zajistila obec Višňová. Starostka obce přivezla také malé občerstvení.

JJHS hodlá úklid opakovat i v příštích letech a doufá, že přibude lidí, kteří s nepotřebnými věcmi nakládají zodpovědně a ubude odpadků hromadících se v krásném prostředí přírodních meandrů řeky Smědé. Každý z nás nese za současný stav rezervace svůj díl zodpovědnosti.

Fotografie z akce naleznete zde>>>