Sekání luk na Jizerce

Autor: Tomáš Trejbal

Již tradičně se od pátku 22. 7. 2011 sešli na Jizerce členové Jizersko-ještědského horského spolku, aby společnými silami pokosili a uklidili cenné louky v přírodní rezervaci Bukovec. Tato letní akce je bezesporu jednou z nejnavštěvovanějších, které JJHS pořádá. Pravidelně se na ní sjíždí několik desítek účastníků, kteří se tak chtějí zapojit do praktické ochrany přírody a touto cestou udělat něco dobrého pro Jizerské hory. Louky v Přírodní rezervaci Bukovec s výskytem upolínu nejvyššího, kropenáče vytrvalého či pětiprstky žežulníku patří mezi botanicky nejbohatší lokality Jizerských hor. Kosíme je vždy po odkvětu vzácných rostlin, aby se omezil rozvoj rostlin běžných a také aby se zabránilo zarůstání luk náletovými dřevinami. Na rozdíl od velké většiny luk na našem území, které vznikly působením lidí v krajině, bezlesí v okolí Bukovce zde bylo již před příchodem člověka. Odtud také pochází název louky u turistické cesty od parkoviště u Mořiny na Bukovec „Pralouka".

JJHS se ovšem nezabývá pouze loukami na Jizerce. Jako akreditovaný pozemkový spolek se stará ještě o další lokality v Jizerských horách. V rámci této letní brigády jsme pokosili i část orchidejové louky na Václavíkově Studánce. Tato „brigáda" není jen čistě pracovní, jde na ní také o setkávání lidí, kteří mají společné zájmy v ochraně přírody. Je také jednou z akcí, která je příležitostí pro poklábosení u ohně za zvuku drnkající kytary a ševelení horské přírody.