Spolek

Tradice

znakdgv.jpgRoku 1884 byl z popudu továrníka a zároveň milovníka hor a propagátora turistiky Adolfa Hoffmanna v Liberci založen Německý horský spolek pro Ještědské a Jizerské hory (DGV). Postupně se rozrostl v obrovskou organizaci s 8 000 členy ve 25 sekcích. Již brzy po založení se z něj stalo velice prestižní sdružení, jehož členy byli i přední liberečtí továrníci a významné osobnosti politického i kulturního života.

Díky dobrému finančnímu zázemí mohl DGV pěstovat celou řadu aktivit: značil v horách první turistické stezky, vydával mapy a průvodce, stavěl rozhledny a horské chaty. Od roku 1885 vydával také obsáhlé ročenky, sloužící dodnes jako cenný zdroj informací o Liberecku. Pravděpodobně největším počinem DGV byla stavba ještědského hotelu, dokončeného roku 1907 (shořel roku 1963).

Stanovy DGV z roku 1884

Současnost

Snaha navázat na dobré tradice Německého horského spolku a skloubit je s moderním pojetím turistiky, horolezectví a ochrany přírody vedla roku 1996 k založení Jizersko-ještědského horského spolku (JJHS). Horský spolek je v současné době jednou z nejvýznamnějších organizací v Libereckém kraji. V současné době má JJHS přes 300 členů a zabývá se především ochranou přírody (revitalizace rašelinišť, značení rezervací, kosení biologicky cenných luk atd.), turistikou (výlety) a propagací hor (výstavy, Soutěž stovkařů), vydává vlastivědné a přírodovědné publikace (reprint tzv. Matouschkovy mapy z roku 1927, publikace NPR Jizerskohorské bučiny, Přírodní park Ještěd, Daleké obzory - jizerskohorské sklaní vyhlídky, Jizerskohorská rašeliniště).

JJHS je otevřeným spolkem přijímajícím své členy se zájmem o přírodu, historii, kulturní tradice a osvětovou a propagační činnost, bez ohledu na věk či státní občanství.

V současné době horský spolek zabývá především těmito okruhy činnosti:

Výbor JJHS

• Ing. Pavel Schneider - předseda
  • Ing. Aleš Kočí - místopředseda
  • Ing. Šárka Němcová
  • Bc. Nikola Neumannová - zapisovatel
  • Bc. Martin Pivrnec
  • Petr Polda
  • PhDr. Libor Stejskal, PhD.
  • Ing. Michal Vinař
  • Bc. Pavlína Voničková - hospodář

Kontrolní komise

234x60-clen-platformy-nno.jpg

Sobota, 14. březen, 2020 | 12:15

Opatření proti koronaviru

Vzhledem k vyhlášenému nouzovému stavu a platným mimořádným nařízením vlády rušíme d...

Čtvrtek, 23. leden, 2020 | 12:03

Podpořte JJHS v Tescu!

Vážení členové a příznivci horského spolku, až do 16.2.2020 se v obchodech sítě

Úterý, 3. prosinec, 2019 | 19:44

Proběhla regenerace vyhlídkové věže v PR Na Čihadle

Pro návštěvníky Jizerských hor a populární vyhlídkové věže u Přírodní reze...

Sobota, 4. duben, 2020

Členská schůze v pivovaru ve Vratislavicích. ZRUŠENO!!!

Sobota, 25. duben, 2020

Úklid PR Meandry Smědé - ZRUŠENO!!!

Sobota, 20. červen, 2020

Slavnosti slunovratu na Martinské stěně - divadelní a hudební představení na místě bývaléh...