Jizersko-ještědský horský spolek uklízel již potřetí PR Meandry Smědé

V této rezervaci je chráněn přírodní ráz údolní nivy podhorské řeky s přirozeně se vyvíjejícím říčním korytem, se slepými rameny a s fenoménem štěrkopískových náplavů. Toto území je pravidelně několikrát za rok zaplavováno a právě tyto záplavy přinášejí do rezervace obrovské množství odpadků, které spláchne voda z hořeních partií povodí řeky Smědé. Odpady z celého Frýdlantska se tak hromadí v přirozených meandrech a naplaveninách, které jsou pro svoji jedinečnost chráněny v přírodní rezervaci.

JJHS PR Meandry Smědé uklízel poprvé v roce 2005 a rozhodl se čistit tuto lokalitu od odpadků pravidelně. Jarní období je na čištění řeky a okolí nejvýhodnější, jelikož vegetace ještě nemá listí a terén je tak prostupnější a odpadky je snadnější odhalit. Letošní rok byly podmínky pro čištění řeky obzvlášť vhodné díky poměrně suchému jaru. V sobotu se na místo dostavilo asi 50 dobrovolníků z řad členů JJHS, dětského Turistického oddílu Kletr a ZO ČSOP Armillaria a vydali se sbírat odpadky v celé délce toku řeky Smědé nacházející se v Přírodní rezervaci Meandry Smědé - od mostu v Předláncích až po železniční most přes řeku u obce Boleslav. Použit byl také raft zapůjčený od Adrenalin centra Liberec, jehož posádka zajišťovala sběr odpadků z nepřístupných míst a také transport plných pytlů ze vzdálenějšího břehu řeky. Po obou březích dobrovolníci sbírali do jutových pytlů veškerý odpad, který nalezli v řece, na jejích březích a v okolí. Brigádníkům se podařilo nejrůznějšími odpady naplnit 139 přibližně metr vysokých pytlů. Kromě toho z meandrů řeky vytáhli také 128 pneumatik včetně několika traktorových! Převažovali pochopitelně lehké věci jako PET lahve, různé plastové obaly a kelímky, a především nejrůznější plastové folie, které se zachytily ve větvích stromů a keřů a vytvořily tak na nich nevzhledné „ozdoby". Z náplavů se podařilo vytáhnout velké množství kuriózních nálezů například buben z pračky, kryt pouliční lampy, několik oken se žaluziemi, balkónové dveře, ledničku, dámské spodní prádlo, dopravní značky, velké množství autodílů, gauč, lyže, různé kuchyňské nádobí a potřeby, tři vzkazy v láhvi, sifon od umyvadla, použité dámské vložky, kanystry od oleje, hračky apod. To, že se v meandrech ukládají věci již hodně dlouho, dokazuje například nález zrezivělé německé vojenské přilby z druhé světové války. Mezi pneumatikami byla zase objevena pneumatika značky Baťa ze třicátých let minulého století. Toto vše bylo lidmi do vody přímo vhozeno nebo ponecháno na místech, kde si je voda sama vzala. Pytle na odpady zdarma poskytla obec Černousy a likvidaci odpadů zajistí obec Višňová.

Akce byla finančně podpořena Krajským úřadem Libereckého kraje, společností Termizo, a. s., a městem Frýdlant v Čechách a Raspenava.

JJHS hodlá tento úklid zopakovat i v příštích letech a doufá, že přibude lidí, kteří s nepotřebnými věcmi nakládají zodpovědně a ubude odpadků hromadících se v krásném prostředí přírodních meandrů řeky Smědé. Každý z nás nese za současný stav rezervace svůj díl zodpovědnosti.

Leave Comments

C