Jizersko-ještědský horský spolek již pošesté uklízel PR Meandry Smědé

V této rezervaci je chráněn přírodní ráz údolní nivy podhorské řeky s přirozeně se vyvíjejícím říčním korytem, se slepými rameny a s fenoménem štěrkopískových náplavů. Toto území je pravidelně několikrát za rok zaplavováno a právě tyto záplavy přinášejí do rezervace obrovské množství odpadků, které spláchne voda z hořeních partií povodí řeky Smědé. Odpady z celého Frýdlantska se tak hromadí v přirozených meandrech a naplaveninách, které jsou pro svoji jedinečnost chráněny v přírodní rezervaci.

JJHS PR Meandry Smědé uklízel poprvé v roce 2005 a rozhodl se čistit tuto lokalitu od odpadků pravidelně. Jarní období je pro čištění řeky a jejího okolí nejvhodnější - vegetace ještě nemá listí, terén je prostupnější a odpadky je snadnější odhalit. Úklidu se letos účastnilo přibližně pět desítek dobrovolníků z řad členů JJHS, dětského Turistického oddílu Kletr a ZO ČSOP Armillaria. Ti pak sbírali odpadky v celé délce toku řeky Smědé nacházející se v Přírodní rezervaci Meandry Smědé - od mostu v Předláncích až po železniční most přes řeku u obce Boleslav (cca 5 km). Použit byl také člun zapůjčený od Adrenalin centra Liberec. Jeho posádka zajišťovala sběr odpadků z nepřístupných míst a také transport plných pytlů ze vzdálenějšího břehu řeky. Po obou březích dobrovolníci sbírali do jutových a plastových pytlů veškerý odpad, který nalezli v řece, na jejích březích a v jejím bezprostředním okolí. Brigádníkům se podařilo nejrůznějšími odpady naplnit 61 přibližně metr vysokých pytlů. Kromě toho z meandrů řeky vytáhli také 14 pneumatik včetně jednoho kompletního kola od automobilu i s diskem. Převažovaly pochopitelně lehké věci jako PET lahve, různé plastové obaly a kelímky, a především nejrůznější plastové folie a pytlíky, které se zachytily ve větvích stromů a keřů a vytvořily tak na nich nevzhledné „ozdoby". Z náplavů se však podařilo vytáhnout například záchodové prkénko, nádržku od záchodu, dvě kompletní polyuretanové výplně křesel, rozličné druhy obuvi, plastovou trojnožku a také poměrně velké množství dámských hygienických pomůcek.

Množství sebraných odpadků bylo srovnatelné jako v předchozích dvou letech (rok 2008 46 pytlů a 20 pneumatik a rok 2009 50 pytlů a 8 pneumatik). Nicméně oproti roku 2007, kdy se dobrovolníkům podařilo nashromáždit 139 pytlů a 129 pneumatik, se množství odpadu zredukovalo přibližně na polovinu. To jasně dokazuje, že práce spolku v předchozích letech nebyla nadarmo. Množství odpadků výrazně ubylo a doufejme, že je to především díky zodpovědnějšímu přístupu k odpadu nás všech.

JJHS hodlá tento úklid zopakovat i v příštích letech a doufá, že přibude lidí, kteří s nepotřebnými věcmi nakládají zodpovědně a ubude odpadků hromadících se v krásném prostředí přírodních meandrů řeky Smědé. Každý z nás nese za současný stav rezervace svůj díl zodpovědnosti.

Na akci finančně přispěl Krajský úřad Libereckého kraje.

Leave Comments

C