Po 85 letech vyšla znovu Matouschkova mapa

Měla měřítko 1 : 50 000 a úctyhodný formát zhruba 125 x 75 cm, na kterém je zobrazena rozsáhlá oblast od Lužických hor po západní Krkonoše. Snad největší přínos však měla mapa pro milovníky Jizerských hor; ty zde byly zachyceny s dosud nebývalou přesností a množstvím detailů.

Na tvorbě mapy se výraznou měrou podílel propagátor a znalec Liberecka, významný a vážený člen horského spolku, Josef Matouschek. Dílo se záhy stalo velice vyhledávaným a běžně se o něm mluvilo jako o Matouschkově mapě. A tak se jí říká vlastně dodnes.

Dlouhá léta byla považována za nejlepší turistickou mapu a tento stav trval ještě několik desetiletí po světové válce. Tehdy vydávané mapy totiž valnou informační hodnotu neměly. Matouschkova mapa se stala velmi ceněnou, a pokud se náhodou objevila na pultech antikvariátů, pak její cena dosahovala řádu tisíců.

Ačkoliv dneska již máme mapy podrobnější a přehlednější, Matouschkova mapa Ještědských a Jizerských hor zůstává neocenitelnou pomůckou všech badatelů, znalců a zájemců o tento region. Současný Jizersko-ještědský horský spolek, hlásící se k odkazu někdejšího spolku, vydal již v letech 2000 a 2005 reprint staré mapy. Přes značný náklad byly výtisky brzy rozebrány a dnes již nejsou dostupné. Proto se JJHS rozhodl přijít po 85 letech na trh s již třetím novodobým vydáním. Aktualizovány jsou texty na zadní straně a novinkou je také to, že část výtisků je nabízena ve složeném mapovém formátu.

Mapa je k dostání ve všech místních knihkupectvích a informačních centrech. Za zvýhodněnou cenu 150 Kč ji můžete pořídit i v kanceláři horského spolku.

Leave Comments

C