Právě vyšla 11. ročenka horského spolku

Příznivcům Jizerských a Lužických hor i jejich širšího okolí se tak dostává do rukou další výběr zajímavých příspěvků z nejrůznějších oborů. Všechny přitom mají něco společného s naším regionem. V nové ročence se dočteme například o padesáti letech meteorologických pozorování v Hejnicích, o osudech staré rozhledny na Smrku, o prvních bobistech na Jablonecku nebo o lyžařském přejezdu všech 28 jizerských tisícovek během jediného dne. Miloslav Nevrlý připravil rozhovor s naším pravidelným přispěvatelem Karlem Nádeníkem z Nového Města pod Smrkem, půvabné jsou vzpomínky Siegfrieda Weisse na starou, dnes již neexistující kovárnu ve Mšeně nad Nisou.

K odborným příspěvkům patří dva články pracovníků Severočeského muzea v Liberci: Lubor Lacina píše o koncentračních táborech v podhůří Jizerských hor, Petr Brestovanský o nálezech devocionálií a o jejich významu. Po více letech jsme zařadili pokračování seriálu Galerie rostlin, který pojednává o vzácných druzích jizerskohorské květeny, dočtete se též o unikátním výskytu málo známého klenotu mezi stromy, zvaného křehovětvec žlutý. Marek Řeháček se tentokrát věnuje vyhlídkové Popově skále u Hrádku nad Nisou, Pavel Vonička píše o třech rozhlednách, které postupně stály na okraji jizerskohorského rašeliniště Na Čihadle. Závěrečná část ročenky je jako vždy věnována spolkovým záležitostem. Zde se můžete dočíst o tom, co Jizersko-ještědský horský spolek dělá, o hlavních akcích uplynulého roku i o členské základně.

Ročenka i letos vyšla nákladem pouhých 800 výtisků. Je k dostání v knihkupectvích a městských informačních centrech v Liberci a Jablonci nad Nisou a také v kanceláři Jizersko-ještědského horského spolku v Liberci, Nerudovo nám. 108.

Leave Comments

C