Matouschkova Speciální mapa Hradčanských stěn 1 : 33 30

Reprintem Speciální mapy Hradčanských stěn (Spezial-Karte vom Kummergebirge) z roku 1929 pokračuje Jizersko-ještědský horský spolek ve vydávání předválečného díla libereckého tvůrce turistických map Josefa Matouschka. Mapa zobrazuje rozlohou nevelké, ale krajinně i přírodovědecky velice cenné území severních Čech, tvořené převážně středněturonskými kaolinickými kvádrovými pískovci, které jsou rozčleněny četnými roklemi a doly.


O malebnosti tohoto území svědčí i následující rada autora vlastivědy českolipského okresu z roku 1911 Dr. F. Hantschela: „Ten, kdo chce užíti dne v požehnaném Božím míru, nechť zaváže při slunce východu svůj cestovní uzlík a vydá se ven do lesního velechrámu smaragdově se třpytících Kummerských hor, nejkrásnějšího přírodního parku severních Čech."


Text o mapě a jejím tvůrci na zadní straně mapy napsal Miloslav Nevrlý, do němčiny jej přeložili manželé Weissovi, německo-český slovníček názvů nejvýznamnějších sídel, vrchů, rybníků a vodních toků vytvořil Marek Řeháček. Text je doplněn reprodukcemi dobových pohlednic ze sbírky Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Vydal Jizersko-ještědský horský spolek, Liberec, listopad 2018. Vydání mapy podpořil státní podnik Lesy České republiky.


Cena v kanceláři spolku je 100 Kč.

Leave Comments

C
Komentujte jako první