V Oldřichovském sedle se v sobotu 12. listopadu ráno sešlo něco přes 30 členů a příznivců Jizersko-ještědského horského spolku (JJHS) proto, aby uklidili odpadky podél silnice vedoucí z Oldřichova v Hájích do Raspenavy. Tato silnice prochází ochranným pásmem Národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny a v jejím blízkém okolí se bohužel nachází poměrně značné množství odpadků. Účastníci sbírali odpadky v bezprostřední blízkosti silnice ve vzdálenosti přibližně 50 m od hrany komunikace do plastových pytlů. Naprostou většinu sesbíraného odpadu tvořily různé obaly od svačin z benzínových pump a fastfoodů, PET láhve, plechovky od různých nápojů, nejvíce asi od energodrinků, láhve od alkoholu, igelitové pytlíky a podobně. Drtivá většina odpadů pochází s největší pravděpodobnosti od posádek automobilů projíždějících po silnici mezi Oldřichovem v Hájích a Raspenavou, které si čistí své vozy tak, že odpadky vyhazují z okének do lesa a ty pak padají po strmých svazích i do poměrně velkých vzdáleností od silnice.

Tuto lokalitu čistí JJHS pravidelně na podzim, stejně tak jako PR Meandry Smědé u obce Višňová v dubnu.

Po práci se brigádníci sešli v hospodě v Oldřichovském sedle a dali si zasloužené občerstvení.

Foto z akce

Foto z akce II