JJHS uklízel již počtvrté PR Meandry Smědé

Na místo se dostavilo asi 50 dobrovolníků z řad členů JJHS, dětského Turistického oddílu Kletr a ZO ČSOP Armillaria a vydali se sbírat odpadky v celé délce toku řeky v Přírodní rezervaci Meandry Smědé - od mostu v Předláncích až po železniční most přes řeku u obce Boleslav. Po obou březích dobrovolníci sbírali do jutových pytlů veškerý odpad, který nalezli v řece, na jejích březích a v okolí. Brigádníkům se podařilo nejrůznějšími odpady naplnit 46 přibližně metr vysokých pytlů. Kromě toho z meandrů řeky vytáhli také 20 pneumatik. Použity byly také čluny zapůjčené Adrenalin centrem Liberec. Jejich posádky zajišťovaly sběr odpadků z nepřístupných míst a také transport plných pytlů ze vzdálenějšího břehu řeky. Převažovaly pochopitelně lehké věci jako PET lahve, různé plastové obaly a kelímky, a především nejrůznější plastové folie, které se zachytily ve větvích stromů a keřů a vytvořily tak na nich nevzhledné „ozdoby". Z náplavů se však podařilo vytáhnout například část televizoru, punčocháče, nepoškozený dětský nočník, rozličné druhy obuvi a dokonce dva zánovní plastové silniční patníky.


Pro srovnání - v loňském roce se dobrovolníkům podařilo nashromáždit 139 pytlů a 129 pneumatik. „Třetinové množství odpadků v letošním roce jasně dokazuje, že práce spolku v předchozích třech letech nebyla nadarmo. Odpadků výrazně ubylo a doufejme, že je to především díky zodpovědnějšímu přístupu nás všech k nakládání s odpadem." řekl Jan Pikous, organizátor akce.


JHS PR Meandry Smědé uklízel poprvé v roce 2005 a rozhodl se čistit tuto lokalitu od odpadků pravidelně. Jarní období je pro čištění řeky a jejího okolí nejvhodnější - vegetace ještě nemá listí, terén je prostupnější a odpadky je snadnější odhalit. V této rezervaci je chráněn přírodní ráz údolní nivy podhorské řeky s přirozeně se vyvíjejícím říčním korytem, se slepými rameny a s fenoménem štěrkopískových náplavů. Území je pravidelně několikrát za rok zaplavováno a právě tyto záplavy přinášejí do rezervace obrovské množství odpadků, které spláchne voda z hořeních partií povodí řeky Smědé. Odpady z celého Frýdlantska se tak hromadí v přirozených meandrech a naplaveninách, které jsou pro svoji jedinečnost chráněny v přírodní rezervaci.


Akce byla finančně podpořena Krajským úřadem Libereckého kraje a společností Termizo, a. s. Likvidaci odpadů zajistí obec Višňová. Starostka obce přijela dobrovolníky podpořit a přivezla také malé občerstvení.

JJHS hodlá úklid opakovat i v příštích letech a doufá, že přibude lidí, kteří s nepotřebnými věcmi nakládají zodpovědně a ubude odpadků hromadících se v krásném prostředí přírodních meandrů řeky Smědé. Každý z nás nese za současný stav rezervace svůj díl zodpovědnosti.


Podobnou akci, tentokrát čištění okolí silnice mezi Oldřichovem v Hájích a Raspenavou, pořádá JJHS 24. května tohoto roku.

Leave Comments

C
Komentujte jako první