Řidiči si pletou okna automobilů s odpadkovým košem

Tato silnice prochází ochranným pásmem Národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny a v jejím blízkém okolí se bohužel nachází poměrně značné množství odpadků. Dobrovolníci sbírali odpadky v bezprostřední blízkosti silnice ve vzdálenosti přibližně 50 m od hrany komunikace do jutových a plastových pytlů a ty pak byly sváženy do připraveného velkoobjemového kontejneru, který zdarma poskytla a jeho následnou likvidaci zajistila společnost .A.S.A. Liberec, s. r. o. Tento kontejner se podařilo odpadky naplnit úplně celý.

Naprostou většinu tvořily různé obaly od svačin, PET láhve, plechovky od piva a dalších nápojů, láhve od alkoholu, igelitové pytlíky a podobně. Mezi největší znečišťovatele bezpochyby patří kuřáci, jelikož krabičky od cigaret tvořily opravdu velmi významný podíl mezi nasbíranými odpadky. Obalů od jídel od McDonald's bylo posbíráno také obdivuhodně velké množství. Pod strmými srázy silnice však ležela i přibližně desítka pneumatik, mimo jiné také pneumatiky z nákladních aut a nalezena byla také pneumatika i s diskem. Dovláčet pneumatiky až na silnici dalo členům spolku pořádně zabrat.

Dá se předpokládat, že drtivá většina nalezených odpadků skončila u silnice tak, že je lidé vyhodili ze svých automobilů. Kdo tito lidé jsou, je pochopitelně těžké určit, bohužel zůstávají v anonymitě. Výjimkou možná může být pouze nalezený vyplněný a podepsaný formulář žádosti o sociální dávky jednoho raspenavského občana.

Kromě výše zmíněných roztroušených odpadků dobrovolníci zlikvidovali asi dvě černé skládky

JJHS pořádá obdobné akce pořádá, například na konci dubna uklízeli dobrovolníci odpadky v Přírodní rezervaci Meandry Smědé.

Nezbývá než doufat, že přístup lidí k odpadkům se bude neustále zlepšovat a budou k problémům s odpady přistupovat zodpovědněji. JJHS by k tomu takovýmito přímými akcemi v terénu chtěl přispět.

Leave Comments

C