JJHS opět uklízel odpadky podél silnice z Oldřichova do Raspenavy

Tato silnice prochází ochranným pásmem Národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny a v jejím blízkém okolí se bohužel nachází poměrně značné množství odpadků. Dobrovolníci sbírali odpadky v bezprostřední blízkosti silnice ve vzdálenosti přibližně 50 m od hrany komunikace do jutových a plastových pytlů a ty pak byly sváženy na určené místo v Oldřichovském sedle.


Naprostou většinu sesbíraného odpadu tvořily různé obaly od svačin, PET láhve, plechovky od piva a dalších nápojů, láhve od alkoholu, igelitové pytlíky a podobně. Mezi největší znečišťovatele bezpochyby patří kuřáci, jelikož krabičky od cigaret tvořily opravdu velmi významný podíl mezi nasbíranými odpadky. Obalů od jídel od McDonald's a KFC bylo posbíráno také obdivuhodně velké množství. Pod strmými srázy silnice však leželo také několik pneumatik. Mezi nejkurióznější nálezy patřily například části dámského spodního prádla, kreditní karta, skleněné oko, dvoukolový přívěsný vozík nebo igelitové tašky s PET lahvemi naplněnými močí. Jak se tyto věci do lesa dostaly se lze opravdu jenom domýšlet...


Úklid odpadků byl financován Správou CHKO Jizerské hory a přispěla také společnost TERMIZO, a. s.


Tuto lokalitu čistil naposledy JJHS v květnu loňského roku a ačkoli množství posbíraného odpadu bylo letos menší, dobrovolníci tu stále nacházejí nezanedbatelné množství odpadů.


JJHS pořádá obdobné akce pořádá, například na konci dubna uklízeli dobrovolníci PR Meandry Smědé u obce Višňová.


Nezbývá než doufat, že přístup lidí k odpadkům se bude neustále zlepšovat a budou k problémům s odpady přistupovat zodpovědněji. JJHS by k tomu takovýmito přímými akcemi v terénu chtěl přispět.

Leave Comments

C
Komentujte jako první