Stovkařská olympiáda 2009

Olympiáda se skládá ze dvou základních soutěží - závodů ve vynášení sudů piva na Ještěd a soutěže Výstup na Mt. Everest. Závody ve vynášení sudů piva jsou jednoduše o tom, že závodníci vynášejí na zádech 50litrové sudy piva od spodní stanice lanovky na vrchol Ještědu. Letos se potřetí konala i dámská kategorie této disciplíny s 15litrovými sudy. Výstup na Mt. Everest spočívá v osmi výstupech na vrchol Ještědu v tento jeden den, buď pěšky nebo na kole. Převýšení přibližně odpovídá výstupu na nejvyšší horu světa ze základního tábora. Start byl u dolní stanice lanovky, kde každý závodník obdržel razítko. Druhé razítko dostal na vrcholu Ještědu.


Závodů ve vynášení sudů piva se zúčastnilo 5 mužů a 2 ženy a všichni soutěž zdárně dokončili a vynesli 50litrové, respektive 15litrové, sudy na zádech až na vrchol Ještědu. Ve výborném čase 44 a půl minuty zvítězil závodník Ondřej Pleštil, který o necelou minutu porazil druhého Miroslava Ducha. Rekord 39 minut, který vytvořil Milan Marhan v roce 2006 však nepadl. Třetí skončil Petr Schneider ve svém osobním rekordu 52 minut a stejně jako v předchozích dvou ročnících se zúčastnil obou závodů najednou. Osmý výstup dokončil ve výborném čase 9 hodin 14 minut.


V ženské kategorii zvítězila Jana Chocholoušková, která zdolala vrchol v čase 35 a půl minuty, ale o více jak 4 minuty zaostala za svým loňským rekordem. Druhá žena Věra Tomková závod dokončila za necelých 56 minut a vytvořila si tak svůj osobní rekord.


Ceny pro závodníky v podobě sudů a kartonů piva pro závodníky poskytla společnost Ještěd, s. r. o.


Soutěž Výstup na Mt. Everest vyhrál v čase 4 hodiny 47 minut Tomáš Kobr a nepřekonal tak loňský rekord Jaromíra Švihovského, který činí 4 hodiny 19 minut. Druhý skončil Stanislav Jelínek v čase 5 hodin 27 minut a třetí Tonda Duda v čase 5 hodin 51 minut.

Leave Comments

C
Komentujte jako první