JJHS posedmé uklízel PR Meandry Smědé

Pro členy a přátele Jizersko-ještědského horského spolku (JJHS) je toto slovo i synonimem každoročního prvního jarního setkání, táboření a především sbírání odpadků, nashromážděných v meandrech Smědé, po jarních záplavách.


Povodně nejsou v této malebné frýdlanské krajině ničím neobvyklým, přicházejí každoročně spolu s táním sněhu v blízkých Jizerských horách. V loňském roce zastihla zdejší obyvatele tisíciletá voda. Z malinkých potůčků se staly mohutné řeky, které s sebou bez milosti braly vše, co jim stálo v cestě. I říčka Smědá se na krátký čas stala běsnícím živlem unášejícím věci a zanechávajícím spoušt. V meandrech řeky se tak letost členové JJHS a Kletru nepotýkali jen s běžným odpadem, ale i s ledničkami, bednami po munici, barely, kontejnery, částmi automobilů, lyžemi, gauči či pneumatikami od traktorů.


Sedmý ročník uklízení meandrů Smědé se konal od pátku 15.4.2011 do neděle 17.4.2011. Během těchto tří dní bylo sesbíráno 96 pneumatik (z toho10 od traktorů), 4 ledničky, 3 kontejnery na tříděný odpad, 5 záchodových prkének, 15 barelů na vodu, několika desítek cívek nití a na dvěstě pytlů odpadků. Toto množství značně převyšovalo objem věcí sesbíraných v minulých letech. Členové JJHS a turistického oddílu Kletr uklidili levý břeh řeky Smědé od mostku v Předláncích k tradičnímu tábořišti. Po vyčerpávající práci čekala na všechny v táboře odměna v podobě dobrot z řeznictví u Kloučků, guláše od místopředsedy spolku a vynikajícího piva z pivovaru HOLS.


Celá akce se konala pod záštitou Libereckého kraje a s podporou Termiza.

Leave Comments

C
Komentujte jako první