Otevření nové vyhlídkové věže Na Čihadle

Čihadelské rašeliniště patří k neznámějším v Jizerských horách, neboť se nachází při oblíbené Štolpišské silnici a jen pár stovek metrů od křižovatky turistických cest Na Kneipě.

Patrová dřevěná plošina na konci povalového chodníčku, kterou zde postavil Jizersko-ještědský horský spolek, nahradila již dosluhující stavbu, která zde stála od roku 1999 (vůbec první vyhlídková věž zde byla postavena v roce 1976). Nová plošina, která je celá z dubového dřeva, byla navržena sdružením projektantů Toinsta z Jablonce nad Nisou. Členové JJHS ji během několika dnů postavili z dílů, které přes zimní období vyrobili pod vedením svých mistrů učni ze Střední školy strojní, stavební a dopravní v Liberci. Vlastní stavbě předcházela demontáž staré plošiny, která již dosloužila, obnova oplocení kolem rašeliniště, zhotovení poválkového chodníku s bezbariérovým přístupem, umístění informační tabule, stolku s lavičkou a další úpravy. Tato opatření jsou součástí projektu Jizersko-ještědského horského spolku, který se nazývá "Obnova návštěvnické infrastruktury v CHKO Jizerské hory" a je financován zejména z Operačního programu Životní prostředí. Na financování projektu se dále podílely Lesy České republiky, s.p., Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor a Statutární město Liberec. Celkové náklady na veškerá opatření v PR Na Čihadle činily 720 tisíc Kč. Slavnostního otevření ze zúčastnili pracovníci Lesů ČR v čele s krajským ředitelem Ludvíkem Říčařem, Agentury ochrany přírody a krajiny ČR s vedoucím Jiřím Huškem, odboru životního prostředí Krajského úřadu v Liberci, zástupci médií včetně České televize a také řada členů a příznivců JJHS.

Leave Comments

C