JJHS a sklářská pouť na Kristiánově

S koncem prázdninového období, začátkem školního roku a s blížícím se nástupem babího léta je už dlouhá léta nerozlučně spjato i pořádání Mariánské sklářské pouti na Kristiánově. První předchůdkyně dnešních oslav se na Kristiánově konala již v roce 1790 a postupem času dala vzniknout dobré tradici pokračující až do zániku zdejší sklárny. Vždyť Kristiánov byl domovem sklářů po celých 111 let! Myšlenky na její obnovu se zrodily v roce 1990. Přívlastek „Mariánská" pak není v názvu pouti náhodně; probíhá totiž o každé sobotě nejbližší svátku Narození Panny Marie, tedy 8 září.

Tolik krátce k historii. Letošní sklářská pouť byla v jejích novodobých dějinách již dvacátá čtvrtá. A po 128 letech se na Kristiánově opět tavilo sklo! Foukání skla přímo u pece umožnila Floriánova huť z Častolovic u České Lípy. Další program už by klasický - řemeslná výroba, dobové zboží, koláče, poutní mše svatá, Zlatý holky, muzika..., a také stánky s občerstvením. A právě o tento jistě hodnotný aspekt rozšířil letos svůj stánek Jizersko-ještědský horský spolek.

Kromě „spolkových" triček, publikací, map a kalendářů jsme letos nejen svým členům nabízeli i velké a opravdu dobré klobásy z dílny uzenářského mistra Karla Kloučka z Raspenavy a vynikající vratislavické pivo Konrad. Pro nejmenší byla připravena malinovka.

Naše počínání na pouti můžeme hodnotit, nejen soudě podle ohlasů a fronty u stánku, jako úspěšné; pivo se vzhledem k panujícímu počasí vyprodalo úplně všechno, klobásek zbylo pomálu a malinovky také... Své kupce si našly i knihy a trička. To je ta největší odměna a zároveň motivace pokračovat se stánkem na pouti i nadále. Všem návštěvníkům proto děkujeme a budeme se za rok těšit zase na viděnou na Kristiánově.

Za JJHS ještě závěrem zvlášť děkujeme všem, kteří nám pomohli s organizačním zajištěním pouti, nebo poskytli nezbytné propriety, bez nichž by náš stánek nemohl fungovat. Takže, díky moc za vše!

Leave Comments

C