Právě vyšla Matouschkova nová mapa Ještědských a Jizerských hor z roku 1938

Jizersko-ještědský horský spolek v těchto dnech vydal mapu, kterou její tvůrce Josef Matouschek nazval Matouschkova nová speciální mapa Ještědských a Jizerských hor a která se měla stát po jedenácti letech v roce 1938 mladší sestrou jeho stěžejního díla, tedy Speciální mapy Ještědských a Jizerských hor z roku 1927. Ačkoliv dnes již máme mapy podrobnější a přehlednější, Matouschkova mapa zůstává neocenitelnou pomůckou všech badatelů, znalců a zájemců o tento region. Jizersko-ještědský horský spolek vydal již v letech 2000, 2005 a 2012 reprint mapy z roku 1927. Přes značný náklad byly výtisky brzy rozebrány a dnes již nejsou dostupné. Proto se JJHS rozhodl k dalšímu významnému vydavatelskému počinu - přijít na trh s „Novou", dosud nevydanou Matouschkovou mapou, zachycující situaci Ještědských a Jizerských hor v roce 1938, a to jak ve složeném mapovém formátu, tak i ve formátu nástěnné mapy.

Osudy této „Nové" mapy jsou podivuhodné. Přestože již byla roku 1938 připravena k tisku, nikdy nespatřila světlo, spíš by bylo možné obrazně říci, že byla zardoušena hned po svém zrodu. Vinu na tom nesla neblahá politická situace roku 1938, která se neodpustitelným způsobem, o kterém se dnes již můžeme pouze dohadovat, podepsala na její likvidaci. Veškeré doplňky a opravy původní mapy z roku 1927 byly Josefem Matouschkem, tehdy již jednasedmdesátiletým, provedeny a podklady připraveny k tisku. Nicméně, do dnešní doby se dochoval jenom jediný (!) výtisk této mapy, kompletní sice co do plošného rozsahu, ale pouze v základní černobílé podobě (chybí mu tedy vše, co na mapě z r. 1927 bylo tištěno červenou, modrou a hnědou barvou). A pak už jsou známy pouhé tři další mapy, které jsou sice kompletní barevně, ale zobrazují pouze východní část původní mapy, která musela být z technologických důvodů tištěna tehdy patrně ve dvou částech. Zdá se být jisté, že po německém záboru Sudet, tedy i Liberce, Jizerských hor a Ještědského hřbetu koncem září 1938, tj. po tzv. Mnichovské dohodě, nacisté zakázali a znemožnili tisk již rozpracované mapy, bezpochyby proto, že zachycovala původní československé hranice a nereflektovala tak politické územní změny po „Mnichovu". Josefu Matouschkovi prý tajně vytiskli několik oněch černobílých map, které po jeho smrti v roce 1945 předala jeho manželka i s celým archivem libereckému občanovi Gustavu Ginzelovi. Od jeho syna jsem onen zmíněný výtisk získal před půlstoletím já (dnes je uložen ve Státním okresním archivu v Liberci ve fondu NEVRLÝ Miloslav RNDr., karton č. 1 i s ostatními Matouschkovými mapami), vše ostatní údajně shořelo v srpnu 1995 při požáru domu G. Ginzela na Jizerce. Zdá se, že stejně pokoutně, i když z jiných důvodů, byly zhotoveny i dochované barevné fragmenty, tedy východní dvě třetiny mapy, které zachycují Jizerské hory. Jeden z nich byl nyní použit po sedmdesáti sedmi letech pro její vlastně „první" vydání.

Jizersko-ještědský horský spolek byl postaven před nesnadnou otázku, v jaké podobě „spojit" oba dochované fragmenty mapy; tedy její sice plošně kompletní, ale pouze černobílou podobu s kartograficky kompletní, ale plošně jen fragmentární barevnou částí. Bylo rozhodnuto publikovat obě části samostatně. Barevnou východní část (která z podstaty implicitně obsahuje i její základní černobílou podobu) na jedné straně společně s reprodukcemi dobových pohlednic ze 30. let minul. století, na rubu pak chybějící západní pouze černobílou část mapy s doprovodnými texty a snímky.

Mapa je k dostání ve skládané verzi nebo ve verzi v roličce v místních knihkupectvích a informačních centrech. Za zvýhodněnou cenu ji můžete pořídit i na adrese horského spolku: Nerudovo náměstí 108/1, 460 01 Liberec 1, telefon +420 485 109 717.

Miloslav Nevrlý a Pavel Vonička

Vydání mapy podpořily Lesy České republiky, s. p.

Leave Comments

C