Hrazení drenážních příkopů k obnově biotopu rašeliniště PR Nová Louka

Jizersko-ještědský horský spolek, stejně jako v minulých letech, zahájil v Jizerských horách v roce 2016 realizaci ekologicky zaměřeného projektu pod názvem „NÁVRH HRAZENÍ DRENÁŽNÍCH PŘÍKOPŮ K OBNOVĚ BIOTOPU RAŠELINIŠTĚ PR NOVÁ LOUKA"


Tento projekt na většině odvodněného území naplňuje cíl ochrany „Udržení nebo zlepšení stavu rašeliništních biotopů s pouze nezbytnými regulačními zásahy se zvýšenou pozorností k možnostem nápravy vodního režimu v jádrových částech vrchovišt (přirozená bezlesí)."


V lokalitě budou umístěné dřevěné přehrážky, které vyřadí z funkce stávající drenážní příkopy a zajistí zvednutí hladiny podzemní vody k úrovni terénu.


Stavba je zaměřena na obnovu biotopu rašeliniště, udržení předmětného území přirozeně bezlesné, vytvoření vhodných podmínek pro vzácné druhy, které se v tomto místě vyskytují a zároveň vytvoření podmínek zabraňující růstu rostlin pro biotop rašeliniště nepůvodních. V současnosti je území osídlováno (zejména v blízkosti drenážních příkopů) smrkem a dalšími dřevinami, které proces vysychání urychlují. Cílem je navrácení hladiny podzemní vody co nejvýše k povrchu, stabilizaci jejího kolísání a tím zlepšení kvality odtékající vody. Odvodněním v 19. století došlo k jejímu snížení a následnému rozkladu rašelinné hmoty za přístupu kyslíku. V důsledku rozkladu a většího kolísání hladiny podzemní vody v závislosti na srážkách dochází k uvolňování živin a jejich vyplavování ze spodních vrstev rašeliny. Zásadním předpokladem pro zastavení rozkladu a vyplavování živin je zvýšení a stabilizace hladiny podzemní vody.

Stavební práce byly zahájeny v září 2016 a budou pokračovat na jaře 2017.


Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií - Fondem soudržnosti/Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Životní prostředí.


Projekt je podpořen z rozpočtu Libereckého kraje.


Projekt je podpořen z nadačního fondu Nadace pro záchranu a obnovu Jizeských hor.

Leave Comments

C
Komentujte jako první