JJHS uklízel odpadky a kopal tůně v Liberci-Ruprechticích

V lesíku v Radčické ulici v Liberci-Ruprechticích se v sobotu 20. října 2018 ráno sešlo přibližně 20 členů a příznivců Jizersko-ještědského horského spolku (JJHS) proto, aby zde uklidili odpadky a vykopali čtyři tůně pro obojživelníky. Jedná se o území v severní části města Liberec, v části Liberec XIV-Ruprechtice, mezi ulicemi Radčická, Kruhová a Strážní. Jde o zalesněné údolí, kam je přirozeně stahována povrchová a mělká podzemní voda z přilehlého okolí. V současné době je tento prostor relativně zanedbaný a vyskytovalo se zde velké množství odpadků. Údolí pravděpodobně sloužilo v minulosti jako černá skládka a blízký zahradní domek obsadili bezdomovci, kteří sem nanosili další odpady. V Radčické ulici byl přistaven kontejner na odpad o objemu 20 m3, který dobrovolníci prakticky celý naplnili odpady nasbíranými v tomto prostoru. Práce to nebyla vůbec jednoduchá, mnoho odpadků bylo třeba vykopávat ze země a vyčištěno bylo i několik zemních jam naplněných odpadky. Vyskytovaly se tu i pneumatiky od aut, staré koberce a lina, velké množství skla a pochopitelně rozličné plastové odpadky.

I přes přítomnost nezvykle velkého množství odpadu si toto území vybralo za svůj domov několik druhů chráněných obojživelníků. Během provádění prací dobrovolníci narazili na tři jedince mloka skvrnitého a několik žab. A právě pro podporu takovýchto druhů obojživelníků ručně vykopali v této lokalitě přítomní členové a příznivci JJHS čtyři tůně - prosté zemní nádrže vybudované hloubením pod úroveň terénu. Tůně se budou plnit podzemní vodou a povrchovou vodou z dešťových srážek a přirozeného povrchového odtoku z okolního terénu. I v tomto velmi suchém období se po vykopání v tůních začala postupně objevovat voda a je předpoklad, že ve vlhčím období budou tůně naplněny vodou až po úroveň terénu. Budou tak tvořit ideální biotop pro rozmnožování obojživelníků a dalších vodních a na vodu vázaných živočichů.

Celá poměrně rozsáhlá akce byla podpořena z Ekofondu Statutárního města Liberec, z dotačního programu péče o krajinu vyhlašovaného Ministerstvem životního prostředí a Nadačním fondem Tesco.

Leave Comments

C