Sejmutí Rohanova kamene na vrcholu Ještědu kvůli jeho opravě

Rohanský kámen (Rohanstein), žulový obelisk s letopočtem 1838 na vrcholu Ještědu, čeká oprava. Necháme kámen sejmout, opravit podkladní vrstvu a poté vrátit obelisk na původní místo tak, aby byla zajištěna jeho odpovídající bezpečnost. Opravu zajistí Jizersko-ještědský horský spolek, a to na základě dohody s vlastníkem horského hotelu a televizního vysílače Ještěd společností České Radiokomunikace, a.s. a dlouhodobým nájemcem a provozovatelem veřejné části společností Ještěd, s.r.o. Cílem všech tří stran je zajistit bezpečnost návštěvníků Ještědu, a přitom zachovat historický žulový kámen na původním místě.

FOTOTERMÍN - pátek 17. května 2019 v 11.30 hodin.

Vrcholem Ještědu vedla ještě před sto lety hranice mezi panstvími rodů Clam-Gallasů a Rohanů. Tato hranice bývala značena hraničními kameny. A jeden takový žulový hraniční kámen v nadměrné velikosti byl vztyčen roku 1838 na Ještědu a měl zároveň připomínat, že v témže roce toto místo na vrcholu hory navštívila členka panské rodiny Adéla Rohanová. Vyskytují se i domněnky, že pod kamenem mohla být ukryta schránka se vzkazem pro budoucí generace. A jelikož s největší pravděpodobností nebylo s pomníkem od doby jeho vzniku nijak zásadně manipulováno, ukáže se věrohodnost těchto domněnek právě při jeho demontáži v pátek 17. května.

Ve výše uvedený termín nebude možné vyjet autem na parkoviště Ještědu, které bude po dobu prací uzavřeno. Možnost parkování bude u Ještědky (600 m pod vrcholem).

Kontakty:

Hotel Ještěd, Milena Lánská, 608377243, lanska@jested.cz

Jizersko-ještědský horský spolek, Pavel Schneider, 739181683, pschneider@centrum.cz

Leave Comments

C