Horský spolek obnovil křížovou cestu u Janovických pousteven

Zásadní obnovy se dočkalo málo známé, ale přesto velmi působivé a malebné poutní místo – Janovické poustevny u Janovic v Podještědí. Vztyčení nového kříže, postavení křížové cesty, celkové úpravy místa a zvýšení přívětivosti pro návštěvníky se ujal Jizersko-ještědský horský spolek. Poutní místo bylo dne 1. 6. 2024 nově vysvěceno litoměřickým biskupem Stanislavem Přibylem a děkanem dominikánského kláštera v Jablonném v Podještědí Pavlem Maria Mayerem. Pro návštěvníky a turisty bylo připraveno drobné občerstvení.


Neobvykle členěnou poustevnu v borovém lese začali dle dochované pověsti budovat mniši Thomas a Valerian, kteří se zde usídlili po zrušení kláštera v Jablonném v Podještědí v roce 1788. U skal si vybudovali srub a do pískovcových skal si vytesali několik výklenků a místnosti pro svaté obrázky. Mimo zbožnosti se věnovali léčení a výuce místních lidí. Když zemřeli, byli pohřbeni nedaleko poustevny.


Na jejich počest byla k poustevnám v roce 1834 uspořádána první pouť, při které bylo místo i vysvěceno. Křížová cesta včetně jeskyně zde byla vybudována pravděpodobně po roce 1864 majitelem pozemku Antonem Rudolphem. V roce 1912 bylo místo obnoveno, ale tradice poutí rychle slábla a definitivně se vytratila s vystěhováním většiny německy mluvících obyvatel Janovic. Místo upadlo v zapomnění, obrázky zmizely nebo byly zničeny. Až na konci 20. století bylo místo vyčištěno, z části opraveno a doplněno o prostou Kalvárii s dřevěným křížem. I na ni však zub času zapravoval, kříž spadl, obrázky křížové cesty se rozpadly. O historii místa napsal podrobný článek Marek Řeháček ve spolkové Ročence 2021,


Jizersko-ještědský horský spolek na jaře 2024 místo obnovil. Byl vztyčen nový hlavní kříž, postaveny nové obrázky křížové cesty, vybudováno nové zábradlí, upraveno schodiště, vyčištěna skalní kaplička a sestaveno nové posezení pro návštěvníky.


Akci finančně podpořily Dotační fond Libereckého kraje a Nadace občanského fóra.

Na rekonstrukci poutního místa se podíleli:

  • Paní Vendula Císařovská, autorka obrázků křížové cesty, která je v originále umístěna v kostele sv. Jakuba v Bořejově
  • Studenti Střední školy strojní, stavební a dopravní v Liberci, kteří se podíleli na truhlářském zpracování
  • Studenti Střední průmyslové školy a Vyšší odborné školy v Liberci, kteří vyrobili kovářské prvky


Fotky z rekonstrukce


Fotky ze slavnostního vysvěcení


Leave Comments

C
Komentujte jako první