Revitalizace rašeliniště v ochranném pásmu NPR Rašeliniště Jizery

Tento projekt, který budeme naplňovat po dobu dvou let, se skládá z několika částí. První část tvoří obnova návštěvnické infrastruktury v CHKO Jizerské hory. Komplexní rekonstrukce naučné stezky Jedlový důl již byla provedena. Na rašeliništi Na Čihadle postavíme novou vyhlídkovou věž pro návštěvníky, obnovíme povalový chodník, který k ní vede, a zhotovíme nové oplocení kolem stejnojmenné přírodní rezervace. Původní značně poškozené oplocení již bylo rozebráno a odvezeno, což provedli členové oddílu Mladí ochránci Jizerských hor pod vedením T. Klimoviče.

Druhá část představuje revitalizační opatření v ochranném pásmu NPR Rašeliniště Jizery, která spočívají v přehrazování melioračních rýh dřevěnými (smrkovými) přehrádkami, jež mohou být vodorovné nebo svislé, v závislosti na profilu meliorační rýhy. Během dvou let zde zhotovíme více jak 200 takových přehrádek. Po jejich naplnění vodou se postupně zvýší hladina spodní vody na rašeliništi a zabrání se jejímu zrychlenému odtoku. Smyslem těchto opatření je zastavení degradace rašelinišť vysycháním a navrácení původních rostlinných společenstev. V letošním roce bude zhotovena zhruba polovina přehrádek. Naši terénní pracovníci se v současné době věnují tedy především těmto pracím. Obdobné opatření jsme již prováděli v roce 2009 na vrchovišti Klugeho louka.

Leave Comments

C