Jizersko-ještědský horský spolek již podesáté uklízel PR Meandry Smědé

Již podesáté uklízel o víkendu 25.-26. dubna Jizersko-ještědský horský spolek (JJHS) odpadky v Přírodní rezervaci Meandry Smědé na Frýdlantsku v blízkosti obce Višňová. V této rezervaci je chráněn přírodní ráz údolní nivy podhorské řeky s přirozeně se vyvíjejícím říčním korytem, se slepými rameny a s fenoménem štěrkopískových náplavů. Toto území je pravidelně několikrát za rok zaplavováno a právě tyto záplavy přinášejí do rezervace obrovské množství odpadků, které spláchne voda z hořeních partií povodí řeky Smědé. Odpady z celého Frýdlantska se tak hromadí v přirozených meandrech a naplaveninách, které jsou pro svoji jedinečnost chráněny v přírodní rezervaci.


JJHS PR Meandry Smědé uklízel poprvé v roce 2005 a od té doby (pouze kromě roku 2014) čistí tuto lokalitu od odpadků pravidelně. Jarní období je pro čištění řeky a jejího okolí nejvhodnější - vegetace ještě nemá listí, terén je prostupnější a odpadky je snadnější odhalit. Úklidu se letos účastnilo přes třicet dobrovolníků z řad členů JJHS. Ti pak sbírali odpadky v celé délce toku řeky Smědé nacházející se v Přírodní rezervaci Meandry Smědé - od mostu v Předláncích až po železniční most přes řeku u obce Boleslav (cca 5 km). Použit byl také gumový nafukovací člun. Jeho posádka zajišťovala sběr odpadků z nepřístupných míst a také transport plných pytlů ze vzdálenějšího břehu řeky. Po obou březích dobrovolníci sbírali do jutových a plastových pytlů veškerý odpad, který nalezli v řece, na jejích březích a v jejím bezprostředním okolí. Brigádníkům se podařilo nejrůznějšími odpady naplnit 170 přibližně pytlů. Kromě toho z meandrů řeky vytáhli také 46 pneumatik od osobních aut, 7 od nákladních aut a 7 od traktorů. Převažovaly pochopitelně lehké věci jako PET lahve, různé plastové obaly a kelímky, hliníkové plechovky od nápojů a především nejrůznější plastové folie a pytlíky, které se zachytily ve větvích stromů a keřů a vytvořily tak na nich nevzhledné „ozdoby". Z náplavů se však podařilo vytáhnout například plastovou popelnici, monitor od počítače, rozličné druhy obuvi, plynovou masku, dámské spodní prádlo, záchodové prkénko, rozkládací křeslo, léky, fotbalovou branku, dopravní značku, stavební helmu, cedulku Stavba povolena, různé hračky nebo balíček nerozbalených kondomů.


Vzhledem k tomu, že letos byl nízký stav vody a úklid se v roce 2014 nekonal je množství sebraných odpadků trochu vyšší než předchozích letech (např. rok 2008 46 pytlů a 20 pneumatik, rok 2009 50 pytlů a 8 pneumatik, rok 2010 61 pytlů a 14 pneumatik). Nicméně třeba v roce 2007 se dobrovolníkům podařilo nashromáždit 139 pytlů a 129 pneumatik.
JJHS hodlá tento úklid zopakovat i v příštích letech a doufá, že přibude lidí, kteří s nepotřebnými věcmi nakládají zodpovědně a ubude odpadků hromadících se v krásném prostředí přírodních meandrů řeky Smědé. Každý z nás nese za současný stav rezervace svůj díl zodpovědnosti.


Na akci finančně přispěly Liberecký kraj a TERMIZO, a. s. Likvidaci samotného odpadu zaplatí obec Višňová.

Leave Comments

C
Komentujte jako první